Edyta Jakubowska-Owsik

Nasz piekarz znowu wyróżniony!

Władysław Giza z Bukowiny Bobrzańskiej swój zakład prowadzi już od 16 lat. Klientom oferuje wypieki nawiązujące do tradycji kulinarnych kresów połud Fot. Edyta Jakubowska-owsik Władysław Giza z Bukowiny Bobrzańskiej swój zakład prowadzi już od 16 lat. Klientom oferuje wypieki nawiązujące do tradycji kulinarnych kresów południowo-wschodnich
Edyta Jakubowska-Owsik

Bochen chleba starowiejskiego na liściu Władysława Gizy z Bukowiny Bobrzańskiej okazał się najlepszy w województwie

To kolejny sukces naszego piekarza spod Żagania. To właśnie jego wypiek, prezentowany na tegorocznym XXI Lubuskim Święcie Chleba w Bogdańcu, nie miał sobie równych, a trzeba podkreślić, że Święto Rzemieślników z branży piekarskiej co roku gromadzi najlepszych piekarzy.

- My swój chlebek wypiekamy zgodnie ze staropolską tradycją - zapewnia Władysław Giza z Bukowiny Bobrzańskiej. - Wszystko jest na zakwasie orkiszowym - dodaje.

Zgodnie z tradycją

Sam piekarz ze skromnością odebrał puchar - główną nagrodę prezesa Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców z Gorzo-wa Wlkp. w konkursie na „Ozdobne wypieki”.

- Udział „Bukowianki” w Święcie Rzemieślników wzbudził duże zainteresowanie wśród odwiedzających, uświetnił naszą imprezę i nadał jej wyjątkowego wyrazu - przekonuje dyrektor Izby Karol Mazur.

Tegoroczna impreza połączona była z powiatowym świętem plonów. Pierwsza część odbyła się w zespole pałacowo- -parkowym w Stanowicach. Gospodarzami uroczystości tradycyjnie już byli: Małgorzata Domagała - starosta powiatu gorzowskiego, Krystyna Pławska - wójt gminy Bogda-niec, Stanisław Koleśnik - prezes Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp. oraz Wojciech Popek - dyrektor Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta w Gorzowie Wlkp.

Patronat honorowy nad imprezą sprawowała marszałek województwa Elżbieta Anna Polak.

Dobre, bo wiejskie

Wiejska Piekarnia w Bukowinie Bobrzańskiej działa już od 16 lat. Przez cały ten czas niezmiennie cieszy się przywiązaniem klientów. Jej wypieki, nawiązujące do tradycji zaburzańskich, znalazły się na lubuskiej liście produktów tradycyjnych.

- Przede wszystkim stawiamy na produkt regionalny, czyli bochen staropolskiego chleba - zaznacza Władysław Giza, właściciel podżagań-skiego zakładu, który to szczególnie słynie z wypieku chleba polowego na liściu kapusty.

To także ukłon w stronę pomysłów dawnych kresowian. Liście kapusty lub chrzanu stosowano tam w celu uchronienia wypieków przed zabrudzeniem popiołem. Zabieg ten sprawia, że spód chleba jest czysty i aromatyczny. Popularność tak przygotowanych wypieków dowodzi skuteczności tej metody. Chlebek schodzi na pniu, szczególnie na wiejskim targowisku pod chmurką, które w Bukowinie Bo-brzańskiej czynne jest w każdą sobotę.

Edyta Jakubowska-Owsik

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.