Izabela Mortas

Na początku jedzono pączki nadziewane... słoniną

Na początku jedzono pączki nadziewane... słoniną
Izabela Mortas

Pączki, faworki, a może oponki serowe? Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, zaplanujmy zatem, co smacznego przygotować

W tym roku tłusty czwartek będziemy obchodzić 8 lutego. Geneza tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tak zwany tłusty dzień.

Poznaj przepisy na pyszne paczki faworki

Pozostało jeszcze 77% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.