Mistrz kuchni poleca: Słodkości dla odchudzających się. Tak! To możliwe

Czytaj dalej
Fot. kingaparuzel.pl
KD

Mistrz kuchni poleca: Słodkości dla odchudzających się. Tak! To możliwe

KD

Jeśli jesteście słodkożercami i właśnie rozpoczęliście dietę mamy dla was dobre wiadomości - będzie mogli jeść słodycze. Tak! rozwiązanie problemu znajdziemy na kulinarnym blogu Kingi Paruzel, czyli popularnej Ale Babki. Zdradzamy wam przepis na szarlotkę bez tłuszczu.

Szarlotka wykonana jest bez dodatku tłuszczu, na mące pełnoziarnistej z dużą ilością cynamonu i kardamonu. - Zakochałam się w tym przepisie - pisze na swoim blogu Ale Babka z Tarnowskich Gór. Przepis znajdziemy również na stronie kingaparuzel.pl.

Składniki:

500 g jabłek (4-5 sztuk)
2 jajka
1/3 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
110 g mąki pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Mąkę przesiać wraz z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia.

Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

- Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
- Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną (1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

KD

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.