Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
Przepisy na walentynkowe spotkanie we dwoje.
Małże w białym winie z pomidorami cherry i natką pietruszki
Składniki
- małże holenderskie - 500 g
- białe wytrawne wino - 350 ml
- miód - 1 łyżka
- szczypta soli
- chili - pół papryczki
- natka pietruszki
- pomidorki cherry - 8 sztuk przekrojonych na pół
- cebula - 1 średnia sztuka
- czosnek - 2 posiekane ząbki
Przygotowanie
Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną białą cebulę i czosnek przesmaż przez chwilę. Wlej białe wino, dodaj miód, chili, pomidory cherry i sól. Zredukuj wino o połowę i dodaj małże. Duś pod przykryciem przez 3-4 minuty i podawaj od razu.
Małże możemy jeść palcami lub za pomocą skorupek, które służą nam jako szczypce.
Przepis Macieja Ostrowskiego
Polędwica cielęca z zielonymi szparagami, sosem holenderskim, sadzonym jajem i solą
Składniki
- Polędwica cielęca (lub wołowa czy wieprzowa)
- polędwica 150-250g
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Polędwicę oczyść z błon i wytnij steki o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, krótko przed smażeniem. Skrop oliwą z oliwek i smaż po 2 minuty z każdej strony, dopiekaj w piecu na ulubiony stopień wysmażenia.
Szparagi (najlepiej w okresie letnim, w zimie można zastąpić mrożonymi szparagami lub fasolką szparagową)
- szparagi 200g
- masło
- sól
- pieprz
- czosnek
- kilka kropel soku z cytryn
- kilka kropel miodu
Przygotowanie
Szparagi blanszuj kilka minut w lekko posolonym wrzątku. Na patelni podgrzej masło z sokiem z cytryn i miodem, wrzuć szparagi i glazuruj je chwilę przed podaniem.
sos holenderski
- masło - 100g
- jaja - 3 sztuki
- sok z cytryn - 1 łyżka
- sól
Przygotowanie
Oddziel żółtka jaj od białek. Żółtka wrzuć do metalowej miski i ciągle mieszając gotuj w kąpieli wodnej, dodając ciepłe klarowane masło. Dopraw solą i sokiem z cytryn. Sos powinien być gęsty i puszysty.
Jajo:
Na patelnię z teflonowym dnem wlej kilka kropel klarowanego masła, wbij jajo i dopraw solą i pieprzem, podgrzewaj aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Wykończenie:
Stek z polędwicy podawaj na glazurowanych szparagach, obok połóż sadzone jajo. Całość polej sosem holenderskim.
przepis Macieja Ostrowskiego
Świeże ostrygi na lodzie z tabasco
Składniki
- ostrygi – kilka sztuk
- sos tabasco
- lód
- cytryna
- świeża melisa
Przygotowanie
Ostrygi delikatnie otwórz, tak aby kawałki skorupy nie dostały się do wewnątrz. Odczep mięso ostryg od twardego mięśnia i włóż do głębszej skorupy.
Kostki lodu rozkrusz i wyłóż na talerz, a na nim układaj otwarte ostrygi. Dekoruj cząstkami cytryn i świeżą melisą. Całość skrop sosem tabasco wg upodobania. Ostrygi spożywamy na surowo. Jeżeli masz ochotę możesz je zapiec przez 5 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Przepis Macieja Ostrowskiego
Gorąca czekolada do picia z dodatkiem waniliowej bitej śmietany
Składniki na 4 porcje
- 750 ml mleka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g dobrej gorzkiej (ewentualnie deserowej) czekolady
Przygotowanie
Mleko wraz z połową słodkiej śmietanki mocno podgrzać, lecz nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Najłatwiej trzepaczką rózgową. Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gorącą czekoladę wlać do kubków lub szklanek, ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl
Jabłka w sosie korzennym w towarzystwie ryżu
Składniki
- jabłka
- brązowy ryż
Na sos: - 200 ml wody
- 6 łyżek miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- opakowanie mielonego cynamonu (15 g)
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie i cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Na ugotowany ryż układać cząstki jabłek i polać sosem (sos, oczywiście, bez ziela angielskiego). Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl
Quiche ze szpinakiem i z aromatycznymi przyprawami
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Farsz:
- 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 żółtko
- 50 ml śmietanki słodkiej 18 proc.
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.