Obecnie potrawy z kaczki ponownie stają się modne, głównie za sprawą restauratorów podających ją na rozmaite sposoby, ale i marketów oraz dyskontów, w których mięso kaczki można kupić już częściowo poddane obróbce, co ułatwia przyrządzanie go w domu.
Kaczka jest co prawda dużo tłustszym mięsem niż indyk i kurczak, uchodzi jednak za bardziej szlachetne – a nawet za najszlachetniejsze wśród drobiu – i takie jest właśnie w smaku. W mięsie kaczym znajduje się sporo witamin z grupy B, witamina A, a także potas, fosfor, żelazo i magnez.
Dobrze przygotowane mięso kacze jest kruche i soczyste.
Czym wyróżnia się kacze mięso, jakie zawiera witaminy i dlaczego warto go jeść? Dowiedz się z tego artykułu
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień