Mięsem w nasz smak [wideo]

Czytaj dalej
Fot. Agata Wodzień
Agata Wodzień-Nowak

Mięsem w nasz smak [wideo]

Agata Wodzień-Nowak

Wołowina, wieprzowina i drób królowały na bydgoskim Starym Rynku, gdzie odbyło się dość zaskakujące dla mieszkańców święto mięsa.

Pieczeń z gęsi z żurawiną, siekaną wątróbką, lubczykiem i gałką muszkatołową albo kiełbasa cielęco-wieprzowa przygotowana w zimnym dymie - takie specjały serwowało Koło Gospodyń Wiejskich z Trutowa podczas święta mięsa w Bydgoszczy. KGW - obok kucharzy znanych regionalnych ośrodków, nagradzanych i tych znanych z telewizji - serwowało przeróżne mięsne dania.

Impreza odbywająca się co roku w innym mieście stawia sobie za cel promocję drobiu, wieprzowiny i wołowiny. \



Dlatego na bydgoskim Starym Rynku stanął wielki kocioł i ogromna patelnia, byk z rożna i szereg stoisk - to wszystko miało przekonać, że nasze mięso jest warte tego, żeby po nie sięgać. Przez żołądek do serca w oba weekendowe dni 10-11 września starali się dotrzeć kucharze i gospodynie. Kto wybrał się na Stary Rynek, mógł wziąć udział w warsztatach kulinarnych, skorzystać z praktycznych porad i, oczywiście, skosztować przygotowanych pyszności.

Festynowi kulinarnemu towarzyszyła konferencja „Szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu mięsnego”. Dr inż. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno -Spożywczego mówił o symbolicznej konsumpcji wołowiny w Polsce. Średnio na mieszkańca w ciągu roku wynosi 1,5 kg. - W przypadku bydła mamy systematyczny wzrost pogłowia w kraju, ale zmniejsza się pogłowie krów mlecznych. Coraz więcej produkujemy wołowiny, ale - niestety - nie na polski rynek - ubolewał naukowiec. Wskazywał też inny problem: - Polska jest teraz importerem wieprzowiny na bardzo, bardzo dużą skalę - mówił dr Lisiak. Co z drobiem? - Produkujemy bardzo dużo i bardzo taniego mięsa drobiowego - podawał. Polska jest obecnie liderem w Europie w tej produkcji.

Agata Wodzień-Nowak

Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.  


Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.


Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.


Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.


Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?


Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.


Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.


Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.


To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.


O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.


Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej


Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.


Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję  rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi. 


Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy. 

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.