Marek Szołtysek: Makówki i gańba
Może to kogoś zaboli, ale powiem brutalnie i szczerze: Jeżeli w jakiejś rodzinie podczas wigilijnej wieczerzy na stół nie są podawane makówki, to w sensie kultury regionalnej - nie jest to śląska rodzina! A te makówki stanowią najstarszy i żywy element w tradycji kulinarnej śląskiej Wigilii.
Mogą być przyrządzane na kilka sposobów, ale najważniejsze, że są znane i co roku przygotowywane na Wigilię we wszystkich częściach Śląska. Jest to wspólny i pradawny element słowiańskiej tradycji. Sam mak pochodzi z kultury dawnych, pogańskich jeszcze Słowian, którzy gotowali je pod koniec grudnia na swych ucztach plemiennych.
Poznaj przepis na makówki Marka Szołtyska
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień