Marchew - koktajl zdrowia [przepisy]
Marchew jest znana i wykorzystywana niemal we wszystkich kuchniach świata. Można jeść ją na surowo, w surówkach, zupach, ciastach a nawet, jak w Portugalii, dżemach!gospodarze lub gospodarstwa ekologiczne).
Najlepsza w marchwi jest… marchew!
Przez wiele lat naukowcy zastanawiali się, któremu ze swoich składników marchew zawdzięcza zdrowotne walory. Kolejne badania prowadziły do odmiennych wniosków, wreszcie uznano, że tak naprawdę korzystna dla zdrowia jest cała kompozycja substancji (nazywana niekiedy „marchewkowym koktajlem”) składających się na marchew. To wniosek bliski przekonaniom wielu naturalistów, którzy podkreślają, że lepiej koncentrować się na całościach pokarmowych zamiast zwracać uwagę na pojedyncze, wyodrębnione składniki.
Na problemy z oczami i cholesterolem
Spożywanie marchwi pod różnymi postaciami korzystnie wpływa na kondycję naszego wzroku - dzieje się to za sprawą beta karotenu, który przekształcany jest w witaminę A. Pozytywne działanie marchwi ujawnia się nawet, gdy zjemy tylko jeden korzeń dziennie albo pół miseczki startej marchwi. Naukowcy sygnalizują, że dwie lub trzy surowe marchewki dziennie pomogą nam w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jednocześnie poprawia się praca jelita grubego i zmniejsza skłonność do zaparć. Dodać należy, że marchew wyrównuje równowagę kwasowo - zasadową organizmu.
Jedzmy także marchew gotowaną
Dla uzyskania największego działania zabezpieczającego przed chorobami nowotworowymi naukowcy radzą jadać przede wszystkim marchew gotowaną. Dlaczego? Gotowanie wyzwala większą ilość karotenów, które są uważane za bardzo ważne składniki ochronne przed czynnikami rakotwórczymi. Jednak gotowanie nie może być zbyt długie, bo wtedy traci się z kolei inne cenne składniki. Wydaje się, że w tej sytuacji najlepiej jadać marchew we wszystkich dostępnych postaciach.
Czy wiesz, że:
W średniowieczu marchew uważano za przysmak krasnoludków. Popularne było wtedy podanie, że kto zaniesie wieczorem miskę z gotowaną marchwią, ten rano znajdzie na jej miejscu bryłkę złota. Bowiem tak miały szczodrze płacić za swój przysmak krasnoludki. Legenda jest bardzo piękna. Sądzić także wypada, że źródłem jej powstania było docenianie dobroczynnych skutków jadania korzenia marchewki. Z dawien dawna uznawano go bowiem nie tylko za smaczne warzywo ale również lek.
Dla byłych palaczy
Amerykańscy badacze stwierdzili, że taka porcja może zmniejszyć ryzyko zachowań na raka płuc u osób, które rzuciły palenie a także osób, które narażone były na tzw. „palenie bierne”. Nie ma jednak co się oszukiwać, że jedzenie marchwi zneutralizuje skutki palenia u osób palących. Palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka płuc w takim stopniu, że nie da się go zmniejszyć bez porzucenia nałogu.
Dlaczego marchew ekologiczna?
Warto wybierać marchew ekologiczną. Naukowcy zwracają uwagę, że w korzeniu konwencjonalnej marchwi mogą być gromadzone substancje toksyczne, np. pozostałości po pestycydach. Jeżeli nie mamy ochoty ich spożywać, najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po marchew pochodzącą z upraw ekologicznych.
Jak kupować marchew?
Najlepiej kupować ją bezpośrednio od rolnika ekologicznego, tylko lekko oczyszczoną z ziemi. Spożywając marchew konwencjonalną warto pamiętać, by grubo ją skrobać i odcinać czubek korzenia, by usunąć w ten sposób większość szkodliwych pozostałości, pestycydów i nawozów sztucznych, głównie tzw. azotanów i azotynów. Z tych samych względów trzeba obierać skórkę.
Czy wiesz, że:
Marchew znano już w Starożytności, ale nie wykorzystywano jej w kuchni ze względu na niedobry smak, który znacznie różnił się od tego, który znamy dziś. Odmiana o jędrnym korzeniu i o słodkawym smaku wyhodowana została dopiero w XVI w. Wtedy też zagościła w kuchni.
Kuracje z wykorzystaniem marchwi
Sok marchewkowy z miodem na trawienie i niemoc płciową
W rosyjskiej medycynie ludowej leczyło się sokiem marchewkowym z miodem lub ugotowaną na mleku marchwią tartą: zaziębienia, zaburzenia trawienia, a także niemoc płciową. Świeżym sokiem płucze się usta przy zapaleniach.
Sok z marchwi na oczy i wątrobę
Pijanie świeżego soku z marchwi, oczywiście z upraw naturalnych, zdaniem dietetyków zachodnich, regeneruje czynności różnych narządów wewnętrznych, głównie wątroby, przewodu pokarmowego, wzmacnia skórę, oczy (stąd zaleca się też marchew w początkach niedowidzenia i tzw. kurzej ślepoty), usprawnia mechanizmy obronne. Należy pijać po 0,5 szklanki soku dziennie, szczególnie w miesiącach zimowych i wczesnowiosennych. Sok można przechowywać w stanie świeżym w lodówce przez 24 godziny. Tutaj należy także pamiętać, że kuracji sokiem i surówkami jednak nie należy przeciągać zbyt długo.