Magda Gessler, Hubert Urbański, Katarzyna Dowbor - wielkie gwiazdy ekranu dają miliony swoim stacjom telewizyjnym
Dom mediowy MullenLowe MediaHub przygotował kolejny raport pokazujący, dzięki którym gwiazdom najwięcej zarabiają polskie stacje telewizyjne. Od kilku lat niekwestionowaną liderką jest tu Magda Gessler i jej „Kuchenne rewolucje”. W minionym roku zapewniła TVN aż 196 milionów zł przychodu! Drugie miejsce zajęli „Milionerzy” i Hubert Urbański, a trzecie „Nasz nowy dom” Katarzyny Dowbor.
Magda Gessler ma pewnie tylu zwolenników co przeciwników. Jedni zachwycają się jej kuchnią, osobowością. Innych po prostu drażni. Ale dzięki niej TVN zarabia miliony. Kręcąc programy do 17. już sezonu „Kuchennych rewolucji”, kilka razy odwiedziła nasz region. Niedawno na przykład była w Zgierzu, gdzie przeprowadziła rewolucje w niewielkim lokalu przy ul. 1 Maja. Nazywa się teraz „Bistro Jeż i jesz”...
Trudno uwierzyć, że Magda Gessler w lipcu tego roku skończy 65 lat. Jej ojciec, Mirosław Ikonowicz, był dziennikarzem. Jako korespondent Polskiej Agencji Prasowej pracował w różnych zakątkach świata. Zabierał ze sobą rodzinę. Magda Gessler dzieciństwo spędziła w Sofii, potem mieszkała w Hawanie, a następnie przeprowadziła się do Madrytu. Podróżowała po świecie razem ze swoim młodszym o trzy lata bratem Piotrem Ikonowiczem, znanym opozycjonistą i działaczem lewicy. W Madrycie studiowała malarstwo na tamtejszej Akademii Sztuk Pięknych. W Hiszpanii poznała swojego pierwszego męża Volkharta Müllera, korespondenta „Spiegla”. Owocem tego związku jest urodzony w 1983 roku syn Tadeusz. Miał trzy lata, gdy jego ojciec umarł. Młoda wdowa postanowiła po śmierci męża wrócić do Polski. Wtedy to poznała Piotra Gesslera, członka rodziny znanych polskich restauratorów. Jego ojciec Zbigniew, urodzony w Łodzi, był posłem na Sejm i prowadził w Warszawie restauracje i cukiernie. Jej szwagrem został Adam Gessler, też znany warszawski restaurator, także prowadzący dziś własne telewizyjne programy kulinarne. To właśnie dzięki rodzinie Gesslerów zajęła się kuchnią. Na początku lat dziewięćdziesiątych razem z mężem Piotrem zaczęła prowadzić restaurację „U Fukiera”, która znajduje się na warszawskim starym mieście. W 1989 roku Piotrowi i Magdzie Gesslerom urodziła się córka Laura.
Małżeństwo Magdy i Piotra Gesslerów rozpadło się, ale pasja kulinarna pani Magdy pozostała. Dziś jest znaną restauratorką, właścicielką kilkunastu restauracji - między innymi „Marcello”, „Polka” i „MG Eat” w Łodzi. Wielką popularność przyniósł jej program „Kuchenne rewolucje”. Odwiedza w nim różne polskie restauracje i - z większym lub mniejszym sukcesem - wyprowadza je na prostą. Od wielu lat jest związana z lekarzem Waldemarem Kozerawskim, mieszkającym na stałe w Kanadzie.
Dzięki Magdzie Gessler TVN zarabia ponad 196 milionów złotych.
Ile dzięki Magdzie Gessler zarabia TVN? Kto daje największe przychody stacji Polsat? Jakie przychody TVP generuje teleturniej "Jeden z Dziesięciu"? Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp. Prenumerata cyfrowa Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień