Sałatki mogą stanowić nie tylko dodatek do dnia głównego. Same mogą być pożywnym samodzielnym posiłkiem, który pomoże przetrwać nam letnie upały
Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 150 g hiszpańskich czarnych oliwek,
- 200 g rukoli,
- 8 małych pomidorów,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy na połówki pomidory, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodajemy na wierzch kapary. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
W tym czasie myjemy rukolę, osuszamy ją, a następnie układamy na talerzu. Dodajemy pieczone pomidory oraz czarne oliwki. Danie polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.
Zielona sałatka z karczochami
Składniki:
- 2 młode kalarepy
- garść młodego szpinaku
- garść rukoli
- 12 pomidorki koktajlowe
- 1 papryka świeża czerwona
- 6 świeżych pieczarek
- 200 g ser typu feta
- 300 g karczochów w oleju
- sól, sok z cytryny do smaku
- sos czosnkowy.
Sposób przygotowania:
Szpinak i rukolę wymieszać i wyłożyć na dno miseczek. Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki kalarepę, w paseczki paprykę i na połówki pomidorki. Dodać również pokrojone w plasterki pieczarki, w kostkę ser i pokrojone w cząstki karczochy. Tak przygotowane sałatki skropić sokiem z cytryny, olejem z karczochów i polać sosem czosnkowym.
Sałatka z serem żółtym i grillowanym kurczakiem
Składniki:
- ulubiony ser żółty w plasterkach
- sałata strzępiasta: zielona i czerwona roszponka,
- pomidor
- winogrona zielone
- filet z kurczaka
- pestki granatu
- sól, pieprz, oliwa
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wykładamy do miseczki. Dodajemy na nie pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie układamy zrolowane plastry sera żółtego. Następnie wykładamy kurczaka i posypujemy pestkami granatu. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy i polewamy oliwą.
Sałatka z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym
Składniki:
- 6-7 liści jarmużu, 1/4 żółtego melona
- 100 g czerwonych winogron,
- 100 g sera żółtego typu Radamer,
- 100 g pestek dyni, pieprz grubo zmielony
- Składniki na sos:
- 3 łyżki musztardy francuskiej (np. Tarsmak)
- 3 łyżki miodu, 3 łyżki oleju
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę poszarpać. Melona obrać, pokroić w cząstki. Winogrona przeciąć na pół, a ser pokroić w kostkę. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni, przygotowany wcześniej sos musztardowo-miodowy i wymieszać. Gotową sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.