Laboratorium autentykacji win z łódzkiego BioNanoParku pierwsze w Polsce uzyskało międzynarodowy certyfikat do badania jakości tego trunku
Działające w łódzkim BioNanoParku laboratorium jako pierwsze w Polsce uzyskało międzynarodowy certyfikat kompetencji w obszarze badania autentyczności win. Stało się tym samym pierwszym w kraju ośrodkiem specjalizującym się w ocenie jakości trunków, jak i wykrywaniu jego zafałszowań.
- Wino to produkt absolutnie magiczny. Powstaje wyłącznie z winogron! Według prawa do wina nie wolno dolewać wody, dosypywać cukru, blendować z innymi alkoholami. Wino to czysty produkt winogronowy. Co więcej, ponieważ winogrona tracą swoje wartości podczas transportu, wino trzeba robić „tu i teraz", tuż po zbiorach - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka, prowadząca program „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”, która odwiedziła laboratorium autentykacji win w BioNanoPark.
W artykule:
- Fałszowanie wina najdroższe
- Jak wygląda sytuacja na rynku win
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień