Kulinarne szlaki. W Sulechowie znajdziesz smak kresowych wędlin [WIDEO]
Jarosław Szlachetko, rzemieślnik z Sulechowa zarabiał na życie grą w snookera. Teraz bile zamienił na tradycyjne wędliny
Pan Jarosław zgłosił na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa listę wyrobów tradycyjnych kiełbasę zabużańską rzemieślniczą i kiełbasę kresową dojrzewającą. To dwa z wielu wyrobów wędliniarskich, które sulechowianin produkuje w swoim małym zakładzie. Recepturę ich wyrobów usłyszał od swojego dziadka, który pochodził z okolic Lwowa.
- Wszystko co sprzedaję w swoim sklepie, robię sam, przechodzi przez moje ręce - zapewnia wędliniarz.
Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza i kiełbasa kresowa dojrzewająca – to dwa specjały, które nie tak dawno dołączyły do lubuskiej listy produktów tradycyjnych. Te dwie kiełbasy powstają zgodnie z recepturami, które od dziesięcioleci stosowali wędliniarze w Hucisku Oleskim – wsi leżącej na Ukrainie, a przed wojną w polskim województwie lwowskim.
Czytaj w czwartek, 3 sierpnia, w „Gazecie Lubuskiej” i w serwisie plus.gazetalubuska.pl
Wszystkie informacje o Przystanku Woodstock 2017 w Kostrzynie nad Odrą: Przystanek Woodstock 2017: koncerty, zdjęcia, filmy, informacje