Kulinarne szlaki. W Janczewie smak lata pakują do słoika
Papierówki w Janczewie rosły zawsze. Gdy w 1945 roku przybyli tutaj osadnicy szukali nowych kulinarnych zastosowań tego owocu
Wiele jest w Polsce kół gospodyń wiejskich, jedne działają od dekad, inne dopiero powstały. Jednak niewiele z nich może się pochwalić tak długą historią i taką aktywnością, jak to działające w Janczewie. Tutejsze gospodynie skrzyknęły się już 55 lat temu. Jakie były jego początki? I tu można się trochę zdziwić, bowiem motywem powstania była zwykła natura kobieca. Czyli?
- Chciałyśmy się spotykać, porozmawiać, dzielić się swoimi umiejętnościami, poznać coś nowego – tak piszą o sobie członkinie koła. – W czasach, w których zaczęłyśmy się gromadzić nie były łatwe. Nie można było kupić wielu potrzebnych zarówno do życia jak i do pracy produktów. Nie dało się wtedy na przykład zdobyć paszy dla kurcząt. Dlatego właśnie w 1959 roku utworzyłyśmy koło. Wtedy było nas aż 150!
Czytaj we wtorek, 25 lipca, w „Gazecie Lubuskiej” i w serwisie plus.gazetalubuska.pl
Zobacz: 7 korzyści wynikających z jedzenia jabłek
(wideo: Agencja TVN/x-news)