Kulinarne szlaki. W Droszkowie prosiak wystąpił w głównej roli
Na Święcie Wieprzowiny goście zajadali się pieczystym, ale gospodynie udowadniały, że mięso nie jest najważniejsze
Elżbietę Cholewińską z Tarnawy spotkaliśmy na stoisku jej sołectwa, na ostatnich Dożynkach Gminnych połączonych z Piknikiem Wieprzowiny w Droszkowie. Pani Elżbieta właśnie na dożynkach zachęcała do spróbowania kilku przygotowanych przez nią i inne panie z sołectwa m.in. naleśników po chłopsku, ciasta szpinakowego oraz ciasta drożdżowego. Wszystkie one a szczególnie naleśniki po chłopsku cieszyły się ogromnym powodzeniem i panie nie nadążały z ich smażeniem.
Pani Elżbieta częstując naleśnikami podkreślała, że przepis na ich powstanie wymyśliła sama. A jak on wygląda?
Czytaj we wtorek, 29 sierpnia, w „Gazecie Lubuskiej” i w serwisie plus.gazetalubuska.pl
Zobacz też: Winobranie 2017. Znamy program Winobrania! Kto wystąpi w Zielonej Górze?