Kulinarna duma Małopolski
Kulinarna duma Małopolski. Hodowany w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, w krystalicznie czystej wodzie, zgodnie z tradycyjnymi metodami.
Kulinarna duma Małopolski. Hodowany w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, w krystalicznie czystej wodzie, zgodnie z tradycyjnymi metodami. To pstrąg potokowy, o wyjątkowym smaku, bardzo ceniony ze względu na delikatne mięso. Można go spróbować na miejscu, tuż przy historycznych stawach założonych w 1935 roku przez księżnę Ludwikę Czartoryską, a uratowanych od zasypania w 2014 roku przez Magdalenę Węgiel i jej córkę Agnieszkę Sendor. To one stworzyły miejsce kultowe, do którego przybywają smakosze z Polski i zagranicy. Pstrąg podawany jest na dwa sposoby. Wędzony na gorąco w naturalnym dymie z drzewa bukowego, oraz grillowany. Najlepiej smakuje z lokalnym winem, pochodzącym z pobliskiej, jurajskiej Winnicy Goja.