Kuchnia fit: Tort szpinakowy z kremem waniliowym
Bez tłuszczu, laktozy i cukrów. Tort, ale zdrowy i smaczny. Jego przygotowanie zajmuje około godzinę. Oto kolejny przepis z książki Kingi Paruzel "Fit Słodkości".
Tort szpinakowy na 10 - 12 porcji:
Składniki:
4 garście świeżego szpinaku
3 jajka
1,5 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki soku z limonki
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki kremu waniliowego – przepis w książce w rozdziale dodatki
4 łyżki zielonej kolorowej posypki - przepis w książce w rozdziale dodatki
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 1800C. Dwie foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj ekstrakt z wanilii, cukier, sok z cytryny oraz szpinak i zblenduj. Do masy wlej roztopiony olej i ponownie zblenduj na gładką masę. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz ją z masą z żółtkami i wymieszaj na gładkie ciasto. Wlej je do przygotowanych foremek. Piecz 30 min lub do momentu, aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjmij i wystudź. Blaty przełóż kremem waniliowym i udekoruj zieloną kolorową posypką. Do dekoracji może użyć również owocu pitaja.