Kuchnia Fit: Minibezy Pavlova bez jajek z aquafaba
Oto kolejny przepis z książki "Fit Słodkości" autorstwa znanej blogerki - Kingi Paruzel. Tym razem proponujemy Minibezy Pavlova bez jajek z aquafaba. Doskonały i zdrowy deser. Jego przygotowanie zajnie około 120 min.
Składniki na 6 porcji:
schłodzona woda z puszki po ciecierzycy – aquafaba
1 szklanka cukru pudru trzcinowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka proszku skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu jabłkowego
lemoncurd
świeże owoce
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 140 st. C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i odrysuj na nim 6 okręgów o średnicy 5 cm. W misce wymieszaj cukier puder, skrobię i sól. Odstaw na bok.
Schłodzoną wodę z puszki po ciecierzycy przelej do misy robota. Ubijaj na niskich obrotach, a następnie powoli zwiększaj prędkość. Kiedy piana stanie się puszysta i lekka (ok. 5 min), ustaw średnią prędkość miksera i dodawaj cukier puder trzcinowy po jednej łyżce na minutę. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększ prędkość na największą moc i miksuj ok. 2 min. Piana ma być błyszcząca, lśniąca i zachowywać swój kształt. Na koniec dodaj wanilię i ocet i ubijaj 10 s. Masę przełóż do worka cukierniczego.
Na przygotowany papier wyciskaj masę, formując ją w gniazdka (krawędzie mają być wyższe). Masę można też rozprowadzić szpatułką. Bezy umieść w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz 90 min. do momentu, aż na zewnątrz stanie się sucha w dotyku. Wyłącz piekarnik, pozostawiając bezy w środku do wystygnięcia. Przed podaniem w środek każdej włóż krem cytrynowy lemoncrud i udekoruj owocami.