Krwawa Mery, czyli sposób Ale Babki na syty i dietetyczny obiad
Pogoda nie rozpieszcza i wydawać by się mogło, że wiosna zapomniała o nas już na dobre. Właśnie dlatego mamy dla Was przepis, który rozgrzeje Wasze ciała i umysły do czerwoności! Zupka ,,Krwawa Mery” to sposób Kingi Paruzel, blogerki kulinarnej na szybki i syty obiad. Myślicie, że syte i jednocześnie dietetyczne danie nie istnieje? Nic bardziej mylnego! Dzięki ostrym przyprawom i łodygom selera podkręci metabolizm, jednocześnie pozostawiając uczucie sytości. Palce lizać!
Składniki:
800 g przecieru pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
4 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili
kilka kropli sosu tabasco
1 szalotka
garść świeżej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Na dno rondla wlewamy oliwę. Na niej obsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli dodajemy chili i smażymy jeszcze wszystko minutę.
2. Dodajemy przecier i bulion. Całość gotujemy 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojonego w talarki selera naciowego, świeżą bazylię i doprawiamy tabasco, gałką oraz solą i pieprzem.
3. Podajemy skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ziołami.
Smacznego!