Ciasto ze śliwkami i kremem kokosowym na deser, a na przekąskę kukurydzę z niebieskim sosem
Ciasto ze śliwkami i kremem kokosowym
Sezon na śliwki uznaję za rozpoczęty! Ogarnęło mnie fioletowe szaleństwo. W mojej kuchni goszczą śliwkowe sosy, knedle, powidła i wyjątkowe ciasta. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na drożdżowym spodzie z warstwą kremu kokosowego, dużą ilością śliwek i kruszonki. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Długo zachowuje wilgotność i jest go dużo. Nic, tylko korzystać!
Składniki na spód:
375 g mąki pszennej
50 g cukru
20 g drożdży świeżych
125 ml mleka
50 g masła
szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
4 żółtka
250 g mleka kokosowego
100 g cukru
sok z ½ cytryny
szczypta kardamonu
150 g wiórków kokosowych
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
125 g mąki pszennej
125 g cukru
DODATKOWO:
1 kg śliwek
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.
2. Pozostałą mąkę i sól przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier i roztopione masło. Całość ugniatać do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Przygotować krem kokosowy: żółtka utrzeć z cukrem przez około 5 minut, następnie dodać mleko i wiórki kokosowe i kardamon. Całość dobrze wymieszać.
4. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x25 cm wyłożyć papierem.
5. Śliwki umyć i usunąć pestki. Posypać łyżką cynamonu.
6. Przygotować kruszonkę: W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia – dodać mąkę i cukier. Całość włożyć do lodówki.
7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i włożyć do przygotowanej foremki, następnie wyłożyć krem kokosowy a na niego śliwki pokrojone w ćwiartki. Całość posypać kruszonką. Piec 40 – 50 min lub do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy.
Przepis nr 2
Kukurydza z niebieskim sosem
Ile czasu i jak gotować kukurydzę? Te pytania chyba męczą każdego, kto uwielbia to warzywo. Zdradzam dziś sekret niesamowitej kukurydzy. Przygotowanie jak zwykle banalnie proste, wystarczy tylko jeden tajemniczy składnik CUKIER – jego dodanie sprawi, że wydobędzie się z niej cały smak. Zapomnijcie o soli podczas gotowania – ona rusza do działania dopiero po wszystkim. Można poszaleć z wymieszaniem wody z mlekiem w proporcji 1:1, aby nasze kolby miały dodatkowo maślany smak.
Moja wersja klasyczna to masło i sól, czasami odrobina czosnku. Wersja, która wielu zaskoczy, to dodatek sosu z sera z niebieską pleśnią. Czasami i w tym wypadku szaleję, dodając do sosu łyżkę koniaku lub whisky. Słodycz kukurydzy z pikanterią sera Lazur daje fenomenalne zakończenie.
Składniki na 3 porcje:
3 kolby kukurydzy
2-3 łyżek cukru
200 g serka lekkiego (ja użyłam Bielucha)
100 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam sera Lazur)
sól różowa himalajska
pieprz biały
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier i wrzucić obrane kukurydze. Doprowadzić do wrzenia i gotować nie dłużej niż 8 minut.
2. Ser z niebieską pleśnią rozetrzeć widelcem. Dodać serek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
3. Ciepłą kukurydzę podawać z serowym dipem obficie posypaną pietruszką.
UWAGA:
Jeśli kukurydza jest bardzo świeża, należy ją gotować (od momentu wrzenia wody) przez 3 do 5 minut. Dla kukurydzy, która ma kilka dni - 6-8 minut.