Kinga Paruzel: Fit jabłka faszerowane kruszonką i pieczona pomidorowa z polskim pesto
Tym razem polecamy dwie potrawy: lekki deser i zdrową zupę
Fit jabłka faszerowane – kruszonką
Lekki deser, który można zrobić w piekarniku i na grillu. Cudowny, lekko ciepły lub pyszny na zimno. Obowiązkowo z jogurtem wymieszanym z wanilią. Dziś wykorzystałam jabłka, ale wy możecie z powodzeniem użyć brzoskwiń, gruszek lub śliwek. Kruszonka jest z płatków owsianych i mielonych migdałów.Ten przepis należy do Was, korzystajcie!
Składniki na 6 porcji:
6 jabłek (ja użyłam odmiany Jonagold)
75 g mąki orkiszowej
35 g mielonych migdałów
50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego lub miodu)
60 g oleju kokosowego
10 g płatków owsianych błyskawicznych
10 g migdałów w płatkach
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1.Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół.
2. Do naczynia żaroodpornego powkładać wydrążone jabłka.
3. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Kruszonką nadziewać wydrążone jabłka.
4. Piec w piekarniku około 30-40 minut. Podawać najlepiej letnie jabłka lekko oprószone cukrem pudrem z jogurtem wymieszanym z miodem i ziarenkami wanilii.
Pieczona pomidorowa z polskim pesto
Zupy – króLOVE stołu! Na ich czele pieczona pomidorowa. O co w niej chodzi? Co w niej powala?
Już same jej przygotowanie zachwyca zapachami jakie unoszą się w kuchni. Pieczenie pomidorów nadaje im cudowny, głęboki smak. Doprawione miodem i cynamonem sprawiają, że podniebienie odczuwa istne szaleństwo!
Pomidory nie istnieją dla mnie bez ziół i czosnku, dlatego i one znalazły się w tym przepisie. Na sam koniec genialne polskie pesto z pietruszki, sera bursztyn i słonecznika. Dziś zdecydowanie pomidoLOVE! Sami się przekonajcie.
Składniki:
6 pomidorów (dużych)
4 pomidory suszone w oliwie
2 cebule
5 ząbków czosnku, nieobrane
1 L bulionu warzywnego
¼ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
sól morska i pieprz
oliwa z oliwek
świeży tymianek, bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
2. Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.
3. Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję – jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawać z polskim pesto (przepis poniżej)
* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię – jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.
UWAGA: polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak
ad 4. Polskie pesto
Składniki:
100 ml oleju rzepakowego
100 g łuskanego słonecznika
100 g drobno startego polskiego sera Bursztyn
pęczek pietruszki i koperku
Przygotowanie:
1. Słonecznik utłuc w moździerzu, dodać posiekaną natkę i koperek ciągle ucierając.
2. Dodać straty ser i wlewać cienką strużką stopniowo olej. Ucierać tak długo, aż powstanie drobno zmielona pasta.
WERSJA EKSPRESOWA: wszystko razem zmiksuj :)
ja zazwyczaj odkładam pesto przed podaniem na około 15 min aby smaki dobrze się połączyły.