![Jadwigą Jagieło, prezes Fundacji Wielkie Serce.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/48/49/5a26c6283e2a3_o,size,1088x550,crop,0.0000x0.1130x1.0000x0.3790,opt,w,q,71,h,cabb95.jpg)
Rozmowa z Jadwigą Jagieło, prezesem Fundacji Wielkie Serce.
Jeszcze do niedawna wśród wielu panowało przekonanie, że kieliszek wina od czasu do czasu jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży, zwłaszcza przy występowaniu u ciężarnej anemii. Jak jest naprawdę?
Do dziś nie określono dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna dla płodu. Każda ilość niesie ryzyko wystąpienia zaburzeń w rozwoju dziecka. Alkohol plus inne używki zagrażają prawidłowemu rozwojowi dziecka. Spożywany przez kobietę alkohol łatwo przenika przez łożysko i osiąga we krwi płodu poziom porównywalny do tego, jaki matka ma w swojej krwi. Ponieważ wątroba płodu jest o wiele mniej dojrzała, gorzej radzi sobie z przetworzeniem alkoholu. Narządem najbardziej podatnym na uszkodzenia jest mózg. Alkohol zabija komórki mózgowe, zakłóca migrację neuronów, wskutek czego pewne struktury w mózgu mogą się nieprawidłowo ukształtować lub w ogóle się nie uformować.
W dalszej części rozmowy:
- czym jest FAS?
- jakie są objawy alkoholowego zespołu płodowego i jak można go zdiagnozować?
- czy dziecko z FAS może normalnie funkcjonować?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień