(JED)

Kawa po turecku, czuli napój parzony w tygielku na rozgrzanym piasku

Kawa po turecku, czuli napój parzony w tygielku na rozgrzanym piasku Fot. (JED)
(JED)

Turka lub kawa po turecku to znany od XVI wieku sposób parzenia kawy na rozgrzanym piasku. Napój powstaje w specjalnym tygielku, który nosi nazwę turka.

– Ziarna kawy muszą być do tego parzenia zmielone na pył, bardzo drobno – mówi Oleg Kihtan z restauracji „Lwowskie klimaty”, który serwuje tylko taką kawę. – Mieliśmy ekspres ciśnieniowy, ale sprowadziliśmy ten z Ukrainy, bo ta kawa ma o wiele lepszy smak.

Urządzenie jest tak skonstruowane, że zamiast palników ma miejsce na zwykły, kwarcowy piasek. Ten podgrzewa się do wysokiej temperatury i rozgrzewa pojemnik z kawą. Parzenie trwa ok. 15 minut.

Pozostało jeszcze 35% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
(JED)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.