Jemy za dużo cukru. Jak tego uniknąć?
O żywieniu w cukrzycy, szczególnie ograniczeniu cukru, rozmawiamy z Edytą Leźnicką, dietetykiem klinicznym z Kielc z sieci Dobry Dietetyk.
Myśląc o cukrzycy, myślimy przede wszystkim - za dużo cukru. Jak to jest z jego spożyciem?
Pomimo ostrzeżeń dietetyków, stomatologów i lekarzy, spożycie cukru w naszej diecie nieustannie wzrasta. Często jego ilość w rozmaitych słodyczach, przekąskach i napojach jest przerażająca. Z badań sieci poradni żywieniowych Dobry Dietetyk wynika, że ponad 70 procent osób zgłaszających się z problemem nadwagi spożywa ponad 60 gramów cukru dziennie, czyli około 12 łyżeczek, które są choćby w słodkich napojach czy nawet słodzonych kawie i herbacie. Ponad połowa z tych osób nie jest w ogóle świadoma o potencjalnie szkodliwym wpływie tych płynów na organizm.
- W jakich pokarmach cukru jest najwięcej?
- Jak ograniczyć cukier przy leczeniu cukrzycy?
- Na jakie składniki i produkty cukrzycy powinni zwrócić szczególną uwagę?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień