Jak szybko schudnąć? Radzi dietetyk
Rozmowa Expressu. O tym, jak szybko schudnąć mówi inż. Mgr Maria Jagiełło, dietetyk.
Jaka dieta jest najmodniejsza tej wiosny?
Nie ma jednej, którą można by polecić każdemu. Wśród popularnych jest detox owocowo-warzywny, który ma za zadanie odkwasić organizm i sprawić, aby intensywnie spalał tkankę tłuszczową. Jeśli na co dzień nie jemy odpowiedniej ilości warzyw i owoców, to naprawdę może zdziałać cuda. Jest to dieta niskokaloryczna, dostarczamy organizmowi jedynie 800 kcal dziennie. Pacjentom polecam, aby stosowali ją przez jeden dzień w tygodniu. Do godziny 13 mają spożywać owoce w różnych postaciach. Mogą to być koktajle, owoce surowe, gotowane lub pieczone. Od godziny 14. powinno się jeść tylko warzywa w różnych postaciach, z odrobiną oleju, która sprawia, iż organizm lepiej przyswaja zawartą w nich witaminę A.
Nie każdy dobrze się czuje po spożyciu takiej ilości warzyw i owoców...
ITakim osobom polecam dietę bezskrobiową, czyli bez wyrobów z mąki, kasz i ziemniaków. Stosuje się ją przez miesiąc lub dwa, a posiłki spożywa co 3 godziny. Menu ograniczamy do białek, tłuszczy, warzyw i - choć już w mniejszej ilości - owoców. Dieta jest skuteczna, ale u osób, które lubią węglowodany po rezygnacji z diety może wystąpić efekt jo-jo. Polecałabym, aby przez tydzień stosowały dietę bezskrobiową, a przez kolejny dietę z ograniczona ilością skrobi. Ważne, by każdego dnia zjadać pół kilograma warzyw, są źródłem wody, poprawiają nasz wygląd. Po ich spożyciu przechodzi nam ochota na słodycze, a dostarczony błonnik organizm wolno trawi i nie czujemy głodu.
Wiele osób ucieka się do głodówek...
Odradzam, powodują problemy zdrowotne. Polecam wprowadzenie do jadłospisu napojów fermentowanych, które możemy łączyć z warzywami i owocami. Dzięki nim wprowadzamy bakterie probiotyczne.