Im krótszy skład, tym lepsze pieczywo

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
Piotr Nowak

Im krótszy skład, tym lepsze pieczywo

Piotr Nowak

O chlebie rozmawiamy z dr inż. Anną Wirkijowską z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Czy warto jeść pieczywo?

Od zarania dziejów pieczywo było fundamentem naszej diety, stąd też znajduje się u podstawy piramidy zdrowego żywienia. W zeszłym roku, Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę. Zdegradował produkty zbożowe przesuwając je piętro wyżej, stawiając na owoce i warzywa. W ten sposób chciał zasygnalizować, że jemy ich za mało.

Jednak to posunięcie wzbudziło dużo kontrowersji wśród żywieniowców, ponieważ owoce i warzywa zawierają głównie wodę.

Pozostało jeszcze 86% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Piotr Nowak

Zajmuję się gospodarką regionu, sprawami sądowymi i prokuratorskimi oraz religią.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.