Sprawdzoną propozycją na obiad zawsze okazują się zupy. Dzisiaj prezentujemy przepisy blogerek kulinarnych . Pomysł na zupę czosnkową zdradziła nam Olga Smolec-Kmoch, autorka bloga Początkująca Pani Domu (poczatkujaca-pani-domu.blogspot.pl). Ciekawy przepis na zupę z czerwonej soczewicy i chorizo przedstawia Marzena Duda, autorka bloga Zacisze Kuchenne (zaciszekuchenne.blogspot.com).
Czosnkowa zupa z pomidorami
- Składniki:
3 marchewki, 2 pietruszki, por
kawałek selera
puszka pomidorów
2 cebule, 6 ząbków czosnku
ok. 1,2 l wody (ok. 5 szklanek)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
- Przygotowanie:
Warzywa kroimy na paseczki, por w półksiężyce, cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dusimy tak ok. 10 minut.
Dodajemy pomidory - dusimy kolejne 2-3 minutki. Dolewamy do garnka wodę, dodajemy liść laurowy i majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Czosnek przeciskamy lub drobno kroimy. Dokładamy do zupy i chwilkę podgotowujemy.
Zupa z czerwoną soczewicą i chorizo
- Składniki:
30 - 40 dkg chorizo
1 łyżka oliwy, 2 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
20 dkg dyni
1,5 szklanki soczewicy czerwonej
2 -2,5 litra bulionu drobiowego
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki wędzonej papryki
lub 1 papryczka chipotle
1/2 łyżeczki płatków chili
sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać zmiksowane pomidory, kumin, paprykę wędzoną i chili, podsmażać jeszcze około 10 minut. Dorzucić dynię, również pokrojoną w kostkę i wypłukaną soczewicę, zalać wszystko bulionem. Gotować około 30 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie, a soczewica rozgotuje się. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Lubicie gotować? Czekamy na wasze przepisy. Możecie wysyłać je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl