Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Tomasz Pruchnicki

Gorlice. W wyrobisku po glinie przy starej cegielni powstał niewielki staw. Tu łowiło się... raki

Praca w cegielni była ciężka i zawsze na trzy zmiany. Formowanie, suszenie i wypalanie cegieł odbywało się nawet w nocy Fot. archiwum Państwa Duszów Praca w cegielni była ciężka i zawsze na trzy zmiany. Formowanie, suszenie i wypalanie cegieł odbywało się nawet w nocy
Tomasz Pruchnicki

Żeby podpatrzeć, jak pracują zatrudnieni w cegielni przy ul. Pstrowskiego, nie trzeba było specjalnie się kryć. Na teren działającego całą dobę zakładu mógł wejść każdy. Praca ludzi w cegielni była ciekawa, ale dla młodych bardziej frapujące było wyłapywanie raków ze stawu, który powstał w wyrobisku po glinie.

Na brzegu niewielkiego stawu stoi czterech kolegów. Jeden z nich trzyma w ręce żyłkę, która prowadzi pod lustro wody. Na końcu tej żyłki jest mały ołowiany ciężarek, a nieco powyżej zapięty jest kawałek skórki z chleba.

Zupa z raków to smak z młodości

Wszyscy czekają w napięciu i liczą na zwinność tego, co trzyma żyłkę w swoich dłoniach. Kiedy przyjdzie odpowiedni moment, musi podciągnąć ją do góry. Wreszcie w mulistym dnie jakieś poruszenie i żyłka wykonuje ruch do góry. Na jej końcu, zaczepiony powyżej ciężarka rak. W szczypcach trzyma kawałek rozmokniętego chleba. Wszyscy są zadowoleni oprócz raka, który ląduje w wiaderku, schowanym w trzcinie. Tego dnia wyłowionych zostanie jeszcze kilkanaście raków. Tyle było potrzeba, żeby ugotować pyszną czerwoną zupę, z wkładką z delikatnego raczego mięsa.

Raki były powszechnym produktem w latach 60-tych i nawet można je było kupić spod lady na targu na Dworzysku. Niektórzy łowili je jeszcze na rzece lub w okolicznych strumykach. Cieszyły się dużym wzięciem i naprawdę były przysmakiem.

Raki żyją w bardzo czystej wodzie. Oprócz nich w niewielkim stawie, który powstał w wyrobisku po glinie, były jeszcze drobne ryby.

Czytaj więcej:

  • W cegielni produkcja szła na trzy zmiany
  • Zendlówka, wiśniówka, klinkierówka i kopciałka. O czym mowa?
  • Tik-taki z gałek...drążka skrzyni biegów
Pozostało jeszcze 80% treści.

Aby przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Trwa loteria mieszkaniowa Nowin!

    Wykup abonament dostępu do treści elektronicznych i weź udział w losowaniu fantastycznych nagród: mieszkania oraz gotówki!

    już od
    29,00
    /4 szanse
  • Płatność za artykuł

    Aby przeczytać ten artykuł, wyślij SMS o treści N24 na numer 7155 (1,23 zł z VAT) i aktywuj otrzymany kod.

    1,23 z VAT
Aktywujesz kod bez rejestracji

Odblokowujesz dostęp jednorazowo, tylko na tej przeglądarce. Jeżeli chcesz w przyszłości wrócić do tego artykułu, skorzystaj z opcji aktywacji kodu z rejestracją - zarejestruj się.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i czytaj bez rejestracji" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

odzyskaj hasło

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zaloguj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Aby móc przetwarzać Twoje dane osobowe w postaci adresu e-mail dla celów przedstawiania informacji handlowych na temat naszych towarów lub usług za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, prosimy Cię o wyrażenie poniżej wskazanych zgód.

Pamiętaj, w każdej chwili możesz cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Cofnięcie zgody nie wpłynie jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych przed wycofaniem zgody. Szczegóły dotyczące zgody, w tym jej wycofania, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności oraz w swoim profilu.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Domaniewska 45, 02-672 Warszawa. Szczegółowe zasady przetwarzania danych osobowych przez Polska Press oraz uprawnienia użytkowników Serwisu Polskatimes z tym związane zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez nas w szczególności w celu wykonania umowy (usługa świadczona drogą elektroniczną), w celach marketingowych w zakresie udzielonych zgód, jak też w innych celach marketingowych na podstawie naszego uzasadnionego interesu. Podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne. Przysługuje Ci prawo do żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych a także prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. Więcej na temat Twoich uprawnień oraz celów przetwarzania danych przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.

* Jeżeli klikniesz „Zaznacz wszystkie poniższe zgody” automatycznie zaznaczasz wszystkie zgody. Możesz też zaznaczyć lub odznaczyć każdą ze zgód z osobna.

** Zgoda wymagana.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zarejestruj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Tomasz Pruchnicki

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.