KUKUŁCZE GNIAZDA
Składniki:
1kg miesa mielonego, z szynki lub łopatki wieprzowej
2 jajka+ 6 jaj ugotować
1 bułka-kajzerka moczona w mleku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki majeranku
1 cebula
3 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Sól wg uznania
Sposób przygotowania:
Zmielić mięso i cebulę, drobno posiekać czosnek, odgnieść bułkę, wszystkie składniki wymieszać, w razie potrzeby dodać bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję, pozostawić na 30 minut. Obrane jaja owijać przygotowaną masą tak aby były całkowicie schowane. Piec na wolnym ogniu około 20 minut do przyrumienienia, po wystygnięciu pokroić lub podać w całości na półmisku.
SZYNKA W GALARECIE Z CHRZANEM
Składniki:
3 żółtka
1 mały słoik chrzanu
¼ kostki masła
½ łyżki śmietany
½ łyżeczki cukru
½ łyżki musztardy
2 łyżki żelatyny
14 plastrów szynki konserwowej
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć pomieszać ze wszystkimi składnikami, tak przygotowany farsz zawinąć w szynkę i ułożyć w głębokim półmisku. Ugotować bulion w ilości około 0,75l wymieszać z dwoma łyżkami żelatyny, schłodzić i żelującym się bulionem powoli zalać zwiniętą szynkę, odstawić do lodówki, podawać po stwardnieniu zalewy.
SAŁATA ZE SZPINAKIEM
Składniki:
15 dag świeżego szpinaku
1/2 główki sałaty lodowej
1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona papryka
1 mały ogórek
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę i szpinak porwać na małe kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewkę i ogórka. Z oliwy, wody, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu zrobić sos, polać nim warzywa. Odstaw na 15 minut, mieszając co jakiś czas.
BOCZEK PIECZONY Z NUTĄ MAJERANKU I CZOSNKU
Składniki:
1,5 - 2 kg surowego boczku
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki soli
2-3 łyżki majeranku
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2-3 listki laurowe
2- ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Boczek należy umyć i osuszyć. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz, majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z każdej strony, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Układamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na około 12 godzin w chłodne ciemne miejsce. Następnie formujemy roladę z boczku ,związujemy dratwa . Układamy w brytfance, przykrywamy i pieczemy w zależności od wielkość boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (góra -dół).
MAZUREK PISANKA
Składniki:
60g margaryny
0,5 łyżki proszku do pieczenia
1 jajo
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
Krem:
150g margaryny
400g masy krówkowej-orzechowej
50g drobno pokrojonych orzechów
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimna margarynę siekamy, dodajemy jajo i cukier waniliowy. Zagniatamy i formujemy płaskie jajo, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 1 godz. Pieczemy około 15 minut w tem. 200 C
Krem: Margarynę ucieramy do białości, dodajemy po łyżce masę krówkową. Na ciasto nakładamy masę krówkową posypujemy posiekanymi orzechami, smarujemy kremem. Dekorujemy według uznania.
DŁUGOWIECZNA BABKA
Składniki:
5 jaj
1 szklanka mąki
½ szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg margaryny (Palma)
1 szklanka cukru
Bakalie
Sposób przygotowania:
Całe jaja ubić z cukrem dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlewając rozgrzaną margarynę , dodać bakalie. Piec około 45 minut w tem.170 C.
JAJKA NA ZIELONO Z AWOKADO
Składniki:
5 jaj ugotowanych na twardo
1 awokado średniej wielkości (ok.15dkg)
1 średni ogórek konserwowy
1 łyżka śmietany (18%)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej zieleniny (pietruszka, melisa)
10 połówek orzechów włoskich
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ostrożnie usunąć żółtka. Miąższ awokado utrzeć lub zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę , dodać rozdrobnione żółtka, dobrze wymieszać do konsystencji gęstego kremu. Ogórek dokładnie osuszyć i bardzo drobno posiekać następnie wymieszać z masą awokadową. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Nakładać masę do zagłębień po żółtkach, przybrać połówkami orzechów, udekorować dowolnie zieleniną.
MAZUREK ORZECHOWY
Składniki (ciasto):
5 jaj
1 kostka masła
30 dkg cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 szklanki zmielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, stopniowo dodawać mąkę i mleko oraz proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać ubite na sztywno białka oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać. Wylać na brytfannę i piec około 50 minut tem. 175 C
Składniki (lukier):
1 białko
20dkg cukru pudru
4 łyżki roztopionego letniego masła
Sposób przygotowania:
Wszystko razem wymieszać, utrzeć i wylać na lekko ciepły placek, dekorować według upodobania.
PIECZEŃ RZYMSKA Z „POLĘDWICĄ”
Składniki:
50 dkg polędwicy (wieprzowej)
50 dkg mięsa mielonego
20 dkg sera żółtego
30 dkg pieczarek (podsmażone)
330 ml śmietany kwaśnej
2 zupy cebulowe (wsypać suche)
1 jajo
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone, pieprz, sól, przysmażone pieczarki dobrze wymieszać. Dodać śmietanę, a następnie starty na drobno ser żółty oraz resztę składników. Wyrobić masę mięsną. W keksówkę wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę masy mięsnej , a na niej położyć polędwicę, przykryć druga połowa masy mięsnej. Piec w tem. 180 C przez około80 minut. Gotową pieczeń można posypać kminem lub majerankiem.
ROLADA SCHABOWA
Składniki:
1,2 kg schabu
30 dkg pieczarek
1 szt. cebula
1 szt. jajo
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab rozkroić wzdłuż. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz jajo usmażyć. Ostudzoną pastę wyłożyć na mięso, zawinąć i piec w piekarniku około 1-1,5 godz.