Główni wrogowie białego uśmiechu
Piękny uśmiech to jeden z naszych największych atrybutów. Z badań socjologów wynika, że defekty na tym tle mogą nawet obniżać status społeczny.
Osoby z białymi zębami w ankietach oceniane są jako młodsze niż w rzeczywistości oraz o 10 procent bardziej pożądane na rynku pracy, nie mówiąc już o ogólnej atrakcyjności. Trudno jednak mówić o pięknym uśmiechu, jeśli zęby są pożółkłe, posiadają plamy i nieestetyczne naloty. Jak do tego dochodzi?
- Struktura szkliwa zmienia się wraz z tym, jak się starzejemy oraz jakie nawyki posiadamy. Z czasem szkliwo staje się bardziej porowate, mniej gładkie, więc substancje z pożywienia łatwiej docierają do mikroskopijnych szczelin i pęknięć, gdzie tworzą się przebarwienia. Istnieje szereg produktów, które - spożywane regularnie, przed długi czas - odbiją się na estetyce naszych zębów, zmienią ich barwę i wytworzą na ich powierzchni ciężkie do usunięcia plamy - mówi Joanna Oleksiak, stomatolog ze Stankowscy& Białach Stomatologia w Poznaniu.
Jeśli zależy nam na białych i gładkich zębach, podstawą jest wyeliminowanie produktów, które powodują przebarwienia. Są to:
chromogeny - związki, które po zajściu odpowiedniej reakcji chemicznej produkują koloryzujące pigmenty, substancje te zawierają ciemne produkty;
taniny - inaczej garbniki, żółte lub brązowe związki pochodzenia roślinnego, które intensywnie barwią zęby;
kwasy - związki chemiczne, pod których wpływem szkliwo zębów staje się miękkie i szorstkie, w efekcie zęby są bardziej narażone na przebarwienia.
Co pijesz?
kawa - zawiera znaczne ilości chromogenów, które barwią zęby, a do tego posiada kwaśny odczyn. To sprawia, że na zębach z upływem czasu nawarstwiają się żółtobrązowe plamy;
herbata - powoduje największe przebarwienia, dlatego, że zakwasza pH w jamie ustnej i zawiera garbniki. Najbardziej przebarwia czarna i czerwona herbata, taką zdolność ma też herbata zielona, biała i ziołowa;
czerwone wino - za jego przebarwiającym działaniem przemawiają trzy argumenty: posiada kwaśny odczyn, garbniki oraz chromogeny, co sugeruje już jego purpurowa barwa;
białe wino - ma wyższy poziom kwasowości niż czerwone i mimo swojego jasnego koloru też zawiera taniny. Mimo że białe wino samo w sobie nie barwi, to garbniki i zawarte w nim kwasy mogą sprawić, że szkliwo będzie podatne plamy;
napoje gazowane - mają odczyn kwaśny, zaś te o ciemnym zabarwieniu (typu cola) zawierają chromogeny. Także piwo może przebarwiać, szczególnie ciemne gatunki.
Co zjadasz?
sztucznie barwiona żywność - wszystkie jaskrawo kolorowe cukierki np. żelki, lizaki, słodzone napoje i napoje izotoniczne;
ciemne owoce i warzywa, które barwią ubrania, barwią też zęby. Truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, zawierają barwiące chromogeny. Podobnie wiśnie, granaty i winogrona (zawierają taniny). Unikajmy też buraczków i pomidorów. To samo tyczy się konfitur, koktajli, smoothies. Jeśli chcemy zneutralizować działanie kwasów i zabezpieczyć zęby, wypijmy szklankę mleka lub zjedzmy porcję sera żółtego, które wyrównają pH w jamie ustnej.