Małgorzata Kijowska od trzech lat prowadzi blog: daylicooking. Lubi kuchnię zdrową i prostą. I taką poleca.
Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna z Gorzowa:
mój hit na stole...
... mam kilka takich dań. Ciężko wybrać, będą to więc: rosół z domowym makaronem, dro¬ż¬dżowy wieniec cyna¬mo¬nowo - kardamonowy, szybkie zupy czy będące na pierwszym miejscu w wyszukiwarkach mo¬¬je błyskawiczne ciasto orzechowe.
Aż wstyd się przyznać...
... na przykład do wątróbki tak twardej, że można było nią niemal wbijać gwoździe. Albo do rosołu, do którego wrzuciłam wszystkie dostępne pod ręką przyprawy. Przygodę z kuchnią zaczęłam od spektakularnych klęsk!
Gotować nauczyłam się...
... bo lubię dobrze zjeść i karmić innych. Mam frajdę, kiedy wszystkim smakuje.
Szybki przepis na...
... zdrowszą wersję frytek
Poleca pani Małgorzata:
dowolne warzywa (ziemniaki, marchew, bataty, pietruszka, pasternak, seler itp.) obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w grubsze słupki. Następnie skropić lekko olejem, który najlepiej dłońmi dokładnie rozprowadzić po warzywach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ulubionymi suszonymi ziołami (polecam rozmaryn) i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-210 st. Pieczemy do zrumienienia. Podawać z sosami na bazie naturalnego jogurtu. Przykładowo: kubek jogurtu, sól i pieprz do smaku, roztarty czosnek lub dowolne posiekane drobno zioła.