Fit Słodkości: Ciasto dla dwojga
Ciasto dla dwojga - to kolejna propozycja z książki "Fit Słodkości" Kingi Paruzel. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie nadaje się na deser po romantycznej kolacji. Do tego jest pyszne.
Ciasto dla dwojga
czas przygotowania: 5 min
czas pieczenia: 15 min
ilość: 2 porcje
Składniki:
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
50 g czekolady 70%
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Do miski wlej 3 łyżki oleju kokosowego, dodaj 3 łyżki miodu i czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, nastawiając ją 3 razy na 30 s. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce trzepaczką ubij jajko. Wsyp 1/2 szklanki mielonych migdałów, sól i pozostałe przyprawy. Następnie dodaj mieszaninę czekolady i całość wymieszaj do połączenia. Dwa ramekiny (kokilki) wysmaruj wewnątrz odrobiną oleju kokosowego i wlej do nich przygotowane ciasto. Piecz przez 35 minut. Sprawdź wykałaczką, która po włożeniu do środka powinna być sucha i czysta.