Finalista Top Chef otwiera restaurację w centrum Katowic! Otwarcie 1 marca

Czytaj dalej
Justyna Przybytek

Finalista Top Chef otwiera restaurację w centrum Katowic! Otwarcie 1 marca

Justyna Przybytek

Marcin Czubak, jeden z finalistów telewizyjnego show Top Chef otwiera restaurację na ulicy Staromiejskiej w Katowicach.

Na kurs gotowania w Szkocji trafił przez przypadek, został, bo jak twierdzi, jeśli coś robić, to dobrze. Umiejętności szlifował przez kilka lat w rożnych restauracjach. W końcu sam został szefem, a dokładniej prywatnym kucharzem prezydenta Republiki Gabonu. Po powrocie do Polski Marcin Czubak wystartował w telewizyjnym show Top Chef i dostał się do ścisłego finału. Po programie otrzymał propozycje pracy w Warszawie, odmówił, bo jak przyznaje, chce robić dobrą kuchnię na Śląsku, a konkretnie w Katowicach, bo urodził się i mieszka w Bogucicach.

Miejsca dla swojej restauracji szukał długo, nie ukrywał, że interesuje go centrum miasta. W końcu znalazł lokal w jednej z najlepszych lokalizacji w Śródmieściu – na ulicy Staromiejskiej. W lokalu na parterze działały jak dotąd dwie restauracje, żadna nie utrzymała się zbyt długo. Teraz duże okna są szczelnie otaśmowane, wewnątrz trwa remont.

- Otwarcie planowaliśmy na 15 lutego, ale nie uda się i nastąpi 1 marca – zapowiada Czubak. W restauracji planuje serwować kuchnię autorską. - Bez szufladkowania i zamykania się. Na pewno będziemy podawać super śniadania, z własnym, wypiekanym na miejscu chlebem – wyjaśnia.

Restauracja ma działać jak bistro – przez cały dzień. Menu będzie stale odświeżane. - Będziemy też serwowali fajne drinki, i na pewno będzie się tu można napić piwa – dodaje kucharz.

Generalnego remontu robić przy Staromiejskiej nie trzeba. - Głównie zmieniamy dizajn i wystrój, ale to jak będzie wyglądał, to na razie sekret, mogę tylko powiedzieć, że takiego w Katowicach jeszcze nie ma – zapewnia Czubak.

Autorska kuchnia Czubaka, to jak sam opowiadał gotowanie po europejsku z azjatyckimi akcentami. Jak mówił w grudniowym wywiadzie dla DZ, chce, aby jego restauracja była dla każdego, "bo dobra kuchnia nie musi być droga. U mnie niektórych będzie stać, aby zjeść coś raz w tygodniu, innych codziennie, ale na pewno nie będzie to ekskluzywne zamknięte miejsce".

Czubak kucharzem, co ciekawe został przez przypadek, marzyła mu się kariera trenera piłkarskiego, bo kopać umiał, gotować wcale... - Zaczęło się w Szkocji. Mój tata tam pracował i pojechaliśmy z mamą i braćmi na wakacje do niego. Mama zdecydowała, że chce zostać, ale dała mi możliwość powrotu i kontynuowania nauki, bo akurat rozpocząłem naukę w technikum na Tysiącleciu. Pomyślałem jednak: czemu nie i zostałem w Szkocji. Poszedłem do szkoły, potem grałem w piłkę. Po roku wyjechałem na wakacje do Polski i trochę za dobrze się tu bawiłem. Wakacje się przeciągnęły i ominął mnie nabór do college'u na kurs trenera piłkarskiego. Gdy wróciłem do Szkocji, zostały tylko dwa wolne miejsca na kurs gotowania. Złożyłem papiery i dostałem się – wspominał.


*Miss Studniówki 2015 ZDJĘCIA Najpiękniejsze dziewczyny studniówki
*Abonament RTV 2015 droższy! [ILE WYNOSI ABONAMENT + ZWOLNIENIA] Kto nie musi płacić abonamentu?
*Poszukiwani przestępcy z woj. śląskiego. Czy widziałeś te osoby? [TOPLISTA POSZUKIWANYCH]
*Aneta Zając nago w Playboyu [PIKANTNE ZDJĘCIA + WIDEO]
*Strajk w JSW? Będzie głośniej niż w Kompanii Węglowej! - ostrzegają górnicy
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

Justyna Przybytek

Komentarze

4
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Ania

Bardzo lubię Marcina Czubaka został on trzecim finalistą trzeciej edycji top chefa

klient

Ale nigdy przenigdy nie wchodź w kontakty z niejaką kuchtom Gesler,która potrafi wykończyć każdego i wszystko

czacha dymi

Dobry tatarek z lyngom,abo bogracz z kociołka... mniam,mniam,mniam !

Miro

Super, koniecznie trzeba będzie spróbować kuchni Pana Marcina

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.