Festiwal Smaku w Grucznie od kuchni. Organizatorzy kuszą wolontariuszy
Trwają przygotowania do Festiwalu Smaku w Grucznie. 20 i 21 sierpnia odbędzie się 11 edycja tej wielkiej imprezy. Swoje produkty na polanach okalających Stary Młyn zaprezentuje około stu wystawców z kraju i zagranicy.
Podczas Festiwalu ogłoszony zostanie Smak Roku 2016. Będą się o niego ubiegać producenci serów, wędlin, pieczywa, przetworów, słodyczy, a od tego roku również kawy i herbaty, a także dziczyzny.
Festiwalowi eksperci wybiorą nalewkę i miód roku. Imprezie będą towarzyszyć liczne pokazy, m.in. pracy psów pasterskich.
Organizatorzy Festiwalu Smaku szukają wolontariuszy, którzy pomogą w jego przygotowaniu.
Prace czekają ich różne: od krojenia wędlin i serów, po rozstawianie festiwalowych namiotów.
- Gwarantujemy umowę o wolontariat procentującą na przyszłość, zdobycie doświadczenia, przebywanie w gronie ciekawych ludzi, niekiedy popularnych, a także bardzo smaczne wyżywienie, napoje i uczestnictwo we wspaniałej zabawie, jaką jest nasz gruczeński festiwal . Fajnie jest znać go od kuchni - zapewnia Bogdan Ziółkowski, współorganizator Festiwalu Smaku.
Wolontariusze mają zapewniony nocleg w Grucznie.
Wszelkich informacji w tej sprawie udziela Bogdan Ziółkowski pod nr tel. 601 397 038.
W tym roku patronat nad imprezą w Grucznie objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które podczas Festiwalu będzie promować produkty wyróżnione ich znakami jakości.
Patronat prasowy nad imprezą od początku sprawuje „Gazeta Pomorska”.