Według meteorologów właśnie zaczęło się przedwiośnie z dodatnimi temperaturami w dzień i w nocy Działkowcy ruszają już do sklepów na pierwsze wiosenne zakupy.
Już trzeci dzień maksymalne temperatury w całej Polsce są dodatnie. Na zachodzie kraju, we Wrocławiu, sięgnęły już nawet 9 st. Celsjusza, ale i w Łodzi było ciepło, bo nawet 5 st. C. Śnieg szybko topnieje, a właściciele działek i ogrodów ruszyli na zakupy.
Zima już nie wróci?
Jeżeli potwierdzą się prognozy metrologów, to mrozy już się skończyły, a w Łodzi temperatury do końca miesiąca w ciągu dnia będą już tylko dodatnie. To oznacza, że szybko zaczyna się prawdziwe przedwiośnie. Widać to już w sklepach ogrodniczych, gdzie pojawiła się nowa, wiosenna oferta.
Nowe odmiany warzyw
Na rynku są już nowe odmiany popularnych wśród działkowców warzyw. Hitem może być wczesny, do uprawy pod folią, ogórek „Brawo F1” albo „Magnetefar F1” - oba ponoć doskonałe do kiszenia, a przy okazji odporne na choroby grzybowe. Nowością jest także karłowaty, gruntowy pomidor „Samuraj”, twardy i mięsisty. Warto też poszukać papryki „Roberta F1” nadającej się do uprawy w gruncie w cieplejszych rejonach Łodzi i okolic. Jej zaletą są owoce o dużej ilości miąższu. Co jest istotne, są to polskie odmiany, także dla amatorskich upraw.
Targowe hity
Na tegorocznych, pierwszych targach ogrodniczych Gardenia, które odbędą się w pierwszych dniach marca, hitem będzie robot do trawników, który sam kosi, omija przeszkody, a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym. Kosztuje niespełna 3800 zł i jest to ponoć najniższa cena na rynku.
Na fali ekologii pojawia się też duża oferta akumulatorowych narzędzi do pracy w ogrodzie: nożyce do żywopłotów, kosy, pilarki i dmuchawy do sprzątania trawników. Urządzenia są tak ciche, że nie trzeba zakładać słuchawek w czasie ich pracy.
Ekologiczne są także elektryczne rozdrabniacze do gałęzi pozwalające chrust i konary, po wiosennym cięciu drzew, zamienić na naturalną ściółkę zastępującą drogą korę. Najtańsze kosztują 300 zł.
Zamiast ziemniaków
Słoneczniki bulwiaste, których podziemne części są jadalne i zastępują ziemniaki, znane są od dawna. Stały się ostatnio tak popularne, ze sprzedają je nawet w marketach. Na rynku pojawiła się nowa, wysokowydajna odmiana „Albik” o białych bulwach. Są pomocne w obniżaniu poziomu cukru, całkowicie mrozoodporne, a rośliny dorastają do 2-3 metrów wysokości, kwitną jesienią i wyglądają jak małe słoneczniki.
Dla miłośników kuchni na wolnym powietrzu
Tegorocznym hitem dla miłośników gotowania, pieczenia, grillowania i wędzenia na wolnym powietrzu będzie zapewne urządzenie popularnie nazywane „lokomotywą”. Ma ono dwie, zamykane pokrywami komory. W mniejszej można palić, a dym przechodzi do drugiej wędząc mięso lub ryby. Można też rozpalić drewno lub brykiety w komorze głównej, większej i grillować lub piec potrawy. Cena, w zależności od producenta, wynosi od 300 do 800 zł.