Dobre, bo nasze. Smaki kujawskiego dziedzictwa

Czytaj dalej
Fot. Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej
Redakcja

Dobre, bo nasze. Smaki kujawskiego dziedzictwa

Redakcja

To sposób na promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z miejscowych surowców.

Powiększa się liczba podmiotów, które mają prawo posługiwać się certyfikatem i znakiem regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne - Kujawy i Pomorza. Wśród nich są firmy z Kujaw i Pałuk.

Od 2012 r. nasze województwo - jako region członkowski - należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Celem jest wspomaganie rozwoju turystyki i przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z miejscowych surowców rolnych.

Członkami kujawsko-pomorskiej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. Ich produkty żywnościowe i potrawy, oznaczone charakterystycznym logo (czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze) wyróżniają się najwyższą jakością. To żywność wytworzona z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

Lista członków sieci sukcesywnie się powiększa. Obecnie jest ich 42. W tym elitarnym gronie są również przedstawiciele Kujaw i Pałuk, klasyfikowani w kategorii producentów i przetwórców artykułów rolno-spożywczych:

Osoby lub firmy zainteresowane członkostwem w sieci Dziedzictwo Kulinarne - Kujawy i Pomorze powinny złożyć wniosek w departamencie rolnictwa urzędu marszałkowskiego w Toruniu. Kontakt z Klaudią Otrębą, nr tel. 56 663-530-770, email:k.otreba@kujawsko-pomorskie.pl.

Redakcja

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.