Dobra dieta na nasze sprawne stawy
Stan naszych stawów zależy od diety. Czego nam trzeba? Przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych i... zdrowego jedzenia.
Do schorzeń reumatycznych zalicza się około 200 rodzajów chorób. Ich wspólną cechą jest ból w obrębie stawów lub tkanek miękkich narządów ruchu, który nie leczony lub niewłaściwie kontrolowany, skutkuje szeregiem następstw, znacznie obciążających pacjenta. Postępująca choroba reumatoidalna bywa przyczyną utraty apetytu, zaburzeń snu, obniżenia odporności organizmu, a także uzależnień np. od leków.
Co szkodzi naszym stawom?
Przede wszystkim otyłość. Dlatego by dobrze działały nie zapuszczajmy żadnych niepotrzebnych fałdek czy brzuszków.
Od teraz trzeba zrezygnować z:
- Tłustych potrawy i fastfoodów, które zawierają dużo kwasów tłuszczowy typu trans, które nie tylko dodają kilogramów, ale i przyspieszają proces degradacji kolagenu
- Używek - zawierają toksyn, które zatrzymują wodę w organizmie powodując opuchnięcia, a także wypłukują z organizmu witaminy i minerały potrzebne do odbudowy chrząstek stawowych.
Niezastąpiony tran
Tran to tłuszcz z wątroby ryb zimnych wód morskich, takich jak dorsz, łosoś, rekin. Kiedyś postrach dzieci, dziś wraca do łask. Już w XVIII wieku tran stosowano w Anglii jako lek przeciwdziałający krzywicy. Podawano go także chorym na choroby reumatyczne.
Tran zawiera dużo witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania przez organizm wapnia i fosforu. Zawiera też wiele innych składników niezbędnych dla zdrowia na przykład witaminę A i E oraz kwasy tłuszczowe Omega 3. Kwasy Omega 3 przynoszą wiele dobrego dla sprawności i zdrowia naszych stawów.
Zalety kwasów Omega 3:
- Podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” (HLD), obniżając jednocześnie poziom „złego” (LDL),
- Regulują pracę białek odpowiedzialnych za działanie systemu immunologicznego,
- Przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie, arteriosklerozie i powstawaniu nowotworów,
- Hamują przejawy autoagresji systemu immunologicznego, stąd są wskazane dla osób chorujących na RZS (reumatoidalne zapalenie stawów),
- Przyczyniają się do likwidacji stanów zapalnych oraz bólów z nimi związanych, także bólów reumatoidalnych.
Warzywa
Jak najbardziej wskazane są: marchew, kapusta i brokuły, które zawierają sulforafan blokujący wydzielanie enzymu związanego z destrukcją chrząstki stawowej. Trzeba jeść dużo warzyw zawierających witaminę C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę stawowa i tkankę łączną. Najwięcej jej mają: pietruszka i papryka. Natomiast buraki, seler, por, kiełki, żurawina są źródłem antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów.
Trzeba unikać produktów o dużej zawartości kwasu szczawiowego takich jak np. rabarbar, szpinak, botwina, kakao, czekolada, żurawina.
Objawy bólowe mogą występować po takich warzywach jak pomidor, bakłażan, papryka, ziemniaki ze względu na udział solaniny będącej inhibitorem wapnia.
Autor: Maja Erdmann