Dietetyk Ewa Muszyńska z Rzeszowa radzi: Dieta na jesień. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Czytaj dalej
Fot. pixabay
Urszula Sobol

Dietetyk Ewa Muszyńska z Rzeszowa radzi: Dieta na jesień. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Urszula Sobol

Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.

Dietetyk Ewa Muszyńska z Rzeszowa radzi: Dieta na jesień. Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Materiały Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa Ewa Muszyńska, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa

Jesienna pogoda sprawia, że coraz częściej się przeziębiamy i chorujemy. Czy są jakieś naturalne sposoby na wzmocnienie odporności?

Oczywiście, dotyczą one zarówno zdrowego stylu życia i odżywiania. Przemęczenie, brak snu, duża dawka stresu, brak aktywności fizycznej i niewłaściwa dieta obniżają nasz system obronny organizmu.

Co zatem powinniśmy jeść, aby wspomagać odpornościowo organizm?

Po pierwsze realizować zdrowe zasady odżywiania, jeść regularnie z naciskiem na warzywa i owoce, które obfitują w tzw.antyoksydanty (przeciwutleniacze). Są to głównie witaminy A,C,E, które odnajdziemy między innymi w marchwi, dyni, cytrusach, pomidorach, papryce, porzeczkach, szpinaku, brokułach, malinach. Niezwykle istotne są probiotyki, które zasiedlają jelita w dobroczynne bakterie. Znajdziemy je w kiszonkach, szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, jogurtach naturalnych, zakwasie chlebowym. Naturalnym antybiotykiem jest niezwykle popularny czosnek, zawarta w nim allicyna działa bakteriobójczo. Warto więc przemycać go w codziennej diecie. Polecam wspomagać się naturalną suplementacją, dobrej jakości preparaty z czarnym bzem, żeń-szeniem, jeżówką purpurową, aloesem, wiesiołkiem czy bardziej egzotyczne grzyby shitake, które pobudzają do pracy komórki układu odpornościowego. W okresie zimowym naciskamy także na witaminę D. Znajdziemy ją w tłustych rybach, mleku, jajkach, warto ją także po prostu suplementować.

W chłodne dni szukamy też rozgrzewających posiłków

Dobrym pomysłem jest spożywanie zup, dań jednogarnkowych, duszonych warzyw w stylu curry, które doprawić warto ostrymi przyprawami, imbirem, curry, gałką muszkatołową, chili. Zimowe herbaty lub napary z goździkami, cytryną, miodem, sokiem malinowym imbirem.

A czego unikać?

Unikajmy niezdrowej przetworzonej żywności, cukru, który niszczy dobroczynne bakterie w jelitach, a także używek.

Urszula Sobol

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.