Dieta antyprzeziębieniowa
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie 1.632.513 przypadków zachorowań na grypę.
Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Dorosły człowiek powinien dostarczać do organizmu 90 mg witaminy C dziennie, co daje 2,7 gramów w skali miesiąca. Jesienią i zimą, gdy nasza odporność spada dawka ta powinna być podwójna. Tymczasem dostęp do warzyw i owoców zawierających witaminę C sukcesywnie maleje już od września. Gdzie znaleźć witaminę C?
Witamina C – siła odporności
Kwas L-askorbinowy, potocznie zwany witaminą C, jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla prawidłowego przebiegu całego szeregu funkcji w naszym organizmie. Zakres jego działania jest bardzo szeroki: wzmacnia naszą odporność, niszczy wirusy, poprawia wydolność fizyczną, uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu wspomagającego procesy gojenia – a to tylko niektóre z jego leczniczych właściwości. Najlepszym sposobem na dostarczenie witaminy C do organizmu jest spożywanie produktów, które ją zawierają – to proste – ale jakie produkty wybierać, skoro większość z nich nie jest dostępna jesienią i zimą? – Produkty bogate w witaminę C, a dostępne o tej porze roku to: papryka, brukselka, kalafior, kapusta biała, czerwona i włoska, pomidor (nawet szklarniowy), kiwi, owoce cytrusowe – mówi Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia z Fundacji BOŚ. – Warto wspomnieć, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie światła, temperatury i tlenu. Jej zawartość w warzywach i owocach zmienia się w zależności od pory roku, a także sposobu ich przechowywania i przygotowywania z nich potraw. W obróbce termicznej ulega ona dużym stratom (50–70 proc.), więc najlepiej sięgać po surowe owoce i warzywa – dodaje.
Dieta z warzywniaka
Najlepiej, jeśli dostarczamy jesienią i zimą niezbędne witaminy i inne składniki odżywcze w codziennej diecie. To nie jest trudne, pod warunkiem, że wiemy, jakie pokarmy są bogatym źródłem pożądanych związków. Jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C jest papryka, która jest bogata również w karotenoidy. Najbardziej wartościowa jest papryka czerwona (bije na głowę zieloną, żółtą i białą). Każda z odmian zawiera również duże ilości witaminy E, B2 i PP oraz potasu. Jest niskokaloryczna i ma dużo błonnika. Dostarcza do organizmu magnez i żelazo, choć w niewielkich ilościach.
Kolejnymi warzywami, które włożymy do sklepowego koszyka powinny być: brukselka, kapusta biała głowiasta, kapusta włoska, kapusta czerwona, brokuły, jarmuż i kalarepa. Wszystkie są doskonałym źródłem witaminy C. Sporo witaminy C ma również kapusta kiszona. Wszystkie warzywa kapustne mają także wiele innych składników odżywczych: począwszy od błonnika, poprzez witaminy z grupy B, aż po składniki mineralne.
Zimą nie można zapomnieć o chrzanie. Nie tylko dostarcza witaminę C, ale także składniki mineralne i błonnik, który jest istotny w pracy przewodu pokarmowego. Fitozwiązki wyizolowane z chrzanu mogą hamować rozwój raka okrężnicy, płuc i żołądka. Chrzan zaostrza apetyt, ułatwia trawienie pokarmów, może zapobiegać niestrawności spowodowanej spożywaniem tłustego pożywienia. Jak widać, witamina C może pochodzić także od korzeni.
Naturalne antybiotyki na ratunek
Kanapka z czosnkiem, mleko z miodem czy syrop z cebuli to popularne domowe sposoby na łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. – Czosnek i cebula to prawdziwe cuda natury. Czosnek działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, przeciwwi-
rusowo oraz przeciwpasożytniczo. Jest też silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Podobnie jak cebula – podkreśla Maria Jakubowska.
Warto już wcześniej, przed sezonem zachorowań, przygotować siebie i bliskich. Sporządzenie syropu z cebuli lub czosnku nie zajmie nam dużo czasu, a na pewno zwiększy naszą odporność, jak również przyniesie ulgę w przeziębieniu i grypie. Jak to zrobić? Cebulę należy drobno posiekać i zasypać dosyć obficie cukrem. Można zalać też miodem – ta wersja syropu będzie zdrowsza. Całość powinna postać pod przykryciem około pięciu godzin, aż cebula puści sok i syrop z cebuli gotowy. Na szczególną uwagę zasługuje również czarny bez. Syrop z jego owoców od wieków stosowany był jako środek łagodzący objawy grypy. Pomocne mogą okazać się także napary z ziół: tymianku i mięty pieprzowej. Obydwa działają antybakteryjnie, więc będą przeciwdziałać wtórnemu zakażeniu bakteriami, a ponadto mają właściwości odkrztuśne, co ułatwi oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Pamiętajmy, że zioła mogą mieć silne działanie, dlatego warto poradzić się lekarza lub farmaceuty przed zastosowaniem.