Co zrobić z jedzeniem po świętach? [WIDEO]
- Po świętach warto zrobić potrawę w rodzaju eintopf - mówi Anna Sibera - Pisarewicz, szef kuchni w restauracji Pycha Ryba w Gorzowie.
Co ze świątecznego jedzenia zostaje najczęściej po Bożym Narodzeniu?
To ryba, pieczone mięsa, śledziki. Generalnie sporo jedzenia.
Najczęściej spotykam się z tym, że zostaje sporo mięsa i wędlin. Co można z nimi zrobić, aby nie wyrzucać?
Na święta często robi się bigos jarski. Można więc go wzbogacić i to właśnie do niego skroić kiełbasę, która nam została po świętach. Ale jest jeszcze inny sposób na jedzenie, które nam zostało. Wystarczy zaprosić do domu swoich znajomych (śmiech). Warto więc wziąć też jedzenie do pracy. Z potrawami na święta jest jednak tak, że często jest przekształcić je w coś innego. Z tych produktów, z którymi da się coś zrobić, można przygotować danie eintopf (po niemiecku: jeden garnek).
Co to takiego?
Po świętach ludzie chcą zjeść trochę ziemniaków, których w Boże Narodzenie się wielu nie je. Można więc przygotować trochę ziemniaków, paprykę, a do tego dorzucić mięso i to, co nam zostało. To wszystko wrzuca się do jednego garnka i w ten sposób mamy posiłek na obiad. Ziemniaki najlepiej też przygotować do tych wszystkich ryb czy mięs, które nam zostały. Wystarczy tylko przygotować jakiś dobry sos, który doda smaku. By jednak nie mieć tego problemu, warto przy kolejnych świętach pamiętać, aby kupować tylko tyle jedzenia, ile potrafimy zjeść.