Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać
Zastanawiasz się, co jeść, żeby nie chorować? To pytanie pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy daje się wszystkim we znaki. W jaki sposób możesz pomóc swojemu organizmowi? Sięgaj po pokarmy, które wzmocnią twoją odporność! Podajemy listę produktów, które wspomogą funkcjonowanie twojego układu odpornościowego.
[spis_tresci][/spis_tresci]
Co jeść, żeby nie chorować? Wybierz produkty, które wzmacniają odporność
Układ odpornościowy ma chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Wybierając odpowiednie produkty, dostarczające konkretne składniki odżywcze, możesz:
- wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
- wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
- w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.
Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno – po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. W naszej galerii zdjęć dowiesz się, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.
Sprawdź, co jeść, by wspomóc organizm w budowaniu odporności:
[polecany]25519259[/polecany]
Jak wzmocnić układ immunologiczny?
Choć nie jest możliwe szybkie wzmocnienie układu odpornościowego, to im szybciej zaczniesz wprowadzać kilka zmian w stylu życia, tym szybciej poprawisz swoje ogólne samopoczucie, w tym swoją odporność.
Co robić, żeby wzmocnić odporność? Wprowadź do swojego planu dnia tych kilka zmian:
- stosuj zbilansowaną dietę z dużą ilością świeżej żywności i produktów pełnoziarnistych,
- ruszaj się co najmniej 150 minut tygodniowo,
- wysypiaj się,
- staraj się minimalizować stres (stosuj techniki relaksacyjne, medytuj, oddychaj),
- rzuć palenie,
- ogranicz spożycie alkoholu.
Jesienią i zimą warto jeść zupy. Rosół i zupa pomidorowa to polskie klasyki, które w naturalny sposób wspomogą twoją odporność. Pamiętaj też o właściwej higienie i myciu rąk. To pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków.
Jeżeli będziesz regularnie jeść różne pokarmy bogate w witaminy i minerały (takie jak owoce cytrusowe, szpinak, czerwona papryka i imbir), możesz pomóc wzmocnić swój układ odpornościowy. To prosty sposób na zapobieganie przeziębieniom, grypie i innym infekcjom. Zamiast do apteki, pójdź do swojej kuchni, warzywniaka lub sklepu – tam znajdziesz prawdziwą skarbnicę zdrowia.
Zobacz także: Przepis na koktajl z jarmużu na wzmocnienie odporności
[polecany]25522337[/polecany]
[promo]117158029;1;[/promo]