Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

Czytaj dalej
Fot. teksomolika/freepik
Martyna Jaros

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

Martyna Jaros

Zastanawiasz się, co jeść, żeby nie chorować? To pytanie pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy daje się wszystkim we znaki. W jaki sposób możesz pomóc swojemu organizmowi? Sięgaj po pokarmy, które wzmocnią twoją odporność! Podajemy listę produktów, które wspomogą funkcjonowanie twojego układu odpornościowego.

[spis_tresci][/spis_tresci]

Co jeść, żeby nie chorować? Wybierz produkty, które wzmacniają odporność

Układ odpornościowy ma chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Wybierając odpowiednie produkty, dostarczające konkretne składniki odżywcze, możesz:

Które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego?
teksomolika/freepik Które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego?

Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno – po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. W naszej galerii zdjęć dowiesz się, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.

Sprawdź, co jeść, by wspomóc organizm w budowaniu odporności:

[polecany]25519259[/polecany]

Jak wzmocnić układ immunologiczny?

Choć nie jest możliwe szybkie wzmocnienie układu odpornościowego, to im szybciej zaczniesz wprowadzać kilka zmian w stylu życia, tym szybciej poprawisz swoje ogólne samopoczucie, w tym swoją odporność.

Co robić, żeby wzmocnić odporność? Wprowadź do swojego planu dnia tych kilka zmian:

Jesienią i zimą warto jeść zupy. Rosół i zupa pomidorowa to polskie klasyki, które w naturalny sposób wspomogą twoją odporność. Pamiętaj też o właściwej higienie i myciu rąk. To pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków.

Jeżeli będziesz regularnie jeść różne pokarmy bogate w witaminy i minerały (takie jak owoce cytrusowe, szpinak, czerwona papryka i imbir), możesz pomóc wzmocnić swój układ odpornościowy. To prosty sposób na zapobieganie przeziębieniom, grypie i innym infekcjom. Zamiast do apteki, pójdź do swojej kuchni, warzywniaka lub sklepu – tam znajdziesz prawdziwą skarbnicę zdrowia.

Zobacz także: Przepis na koktajl z jarmużu na wzmocnienie odporności

[polecany]25522337[/polecany]

[promo]117158029;1;[/promo]

Martyna Jaros

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.