Oprac. (olis)

Blogerka kulinarna z Gorzowa podaje przepisy na śniadanie

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie Fot. Olga Smolec-Kmoch/Początkująca pani domu Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Oprac. (olis)

Oto śniadanie według Olgi Smolec-Kmoch z Gorzowa. Więcej przepisów znajdziecie na jej na blogu: Początkująca pani domu.

Jajeczno - kukurydziane babeczki

Składniki:

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek (lub kruchych babeczek) smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i ubijamy widelcem lub trzepaczką na jednorodną masę. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, ser i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Masę wylewamy do foremek, pieczemy ok. 15-17 min. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko je przestudzić i podajemy.

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Olga Smolec-Kmoch/Początkująca pani domu Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie

Pasta z bakłażanów

Składniki:

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bakłażany myjemy, odcinamy zielone ogonki, kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 min. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i wrzucamy do miski. Miąższ miksujemy na jednolitą masę, którą odkładamy na drobne sitko (lub gazę) i odstawiamy do odsączenia na 30 min. Do odsączonej masy dodajemy drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Olga Smolec-Kmoch/Blog: Początkująca pani domu Zdrowa i pożywna pasta z bakłażanów.

Naleśniki biszkoptowe

Składniki:

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z cukrem i mlekiem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy wodę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Po upływie 30 minut dolewamy roztopione i ostudzone masło. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Naleśniki zajadamy z ulubionymi dodatkami.

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Olga Smolec-Kmoch/Blog: Początkująca pani domu Kto by się nie skusił na naleśniki biszkoptowe...
Oprac. (olis)

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.