Bezalkoholowe drinki dobre na upalne lato [przepisy]
Podajemy świetne przepisy na oczyszczającą, orzeźwiającą wodę z owocami, warzywami, ziołami.
Więcej znajduje się w wydanej przez Znak książce „Zdrowa woda. Eliksir młodości i piękna”
WIŚNIA, TRUSKAWKA, IMBIR
Porcja na półlitrowy słoik
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy
wiśnie 5
truskawki 5
imbir 1 mały kawałek
woda mineralna ok. 400 ml
kostki lodu
Opłucz wiśnie i truskawki. Truskawki przekrój na pół.
Obierz imbir ze skórki i za pomocą tarki pokrój go na pięć cienkich plasterków. Na dnie słoika ułóż wiśnie, połówki truskawek i plasterki imbiru.
Wrzuć do słoika kostki lodu. Owoce dociśnij do ścianek słoika. Nalej wody mineralnej do pełna.
Zakręć słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia - prosto ze słoika, przez słomkę.
CYTRYNA, LIMONKA, POMARAŃCZA, GREJPFRUT
Porcja na półlitrowy słoik
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy
cytryna ½
limonka ½
pomarańcza ½
grejpfrut ½
woda mineralna ok. 400 ml
kostki lodu
Umyj cytrusy pod bieżącą wodą. Za pomocą tarki pokrój je na plasterki.
Wrzuć do słoika kostki lodu. Plasterki cytrusów dociśnij do ścianek słoika. Nalej wody mineralnej do pełna.
Zakręć słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia - prosto ze słoika, przez słomkę.
CZERWONA POMARAŃCZA, MARCHEWKA
Porcja na półlitrowy słoik
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy
czerwona pomarańcza
marchewka ½
woda mineralna ok. 400 ml
kostki lodu
Umyj pomarańczę i marchewkę pod bieżącą wodą. Za pomocą tarki pokrój je na cienkie plasterki.
Ułóż plasterki pomarańczy i marchewki na dnie słoika.
Wrzuć do słoika kostki lodu. Nalej wody mineralnej do pełna.
Zakręć słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia - prosto ze słoika, przez słomkę.
ANANAS, KOKOS, WODA KOKOSOWA
Porcja na półlitrowy słoik
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwy
ananas ¼
kokos ¼
woda kokosowa 3 łyżki
woda mineralna ok. 400 ml
kostki lodu
Pokrój ananas na plastry. Za pomocą tłuczka rozbij kokos, wodę przelej do miseczki, ¼ kokosa pokrój na małe kawałki. Ułóż kawałki kokosa na dnie słoika. Na nich rozłóż plastry ananasa. Wrzuć do słoika kostki lodu. Wlej trzy łyżki wody kokosowej z miseczki, a następnie nalej wody mineralnej do pełna.
Zakręć słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia - prosto ze słoika, przez słomkę.