Tarnogórska Ale Babka, czyli Kinga Paruzel, blogerka i laureatka I polskiej edycji MasterChef, autorka książki "Nie...zwykła KUCHNIA, tym razem poleca fit ... pizzę. To nie żart! Potrawa słynąca ze sporej dawki kalorii może być doskonałą przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Sprawdźcie jak to zrobić.
Jak wyjaśnia autorka kulinarno-lifestylowego bloga alebabka.blogspot.com, sekret pizzy tkwi w jej spodzie.
- Wykonałam go z samych nasion i kiełków. Jest chrupiący i ma orzechowy smak - zdradza Kinga.
Oto przepis, który znajdziemy również na jej blogu.
Składniki:
¾ szklanki wody, ¼ szklanki nasion chia, 2 łyżki nasion dyni, 1 łyżka nasion słonecznika, 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego, 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej, ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej, sos pomidorowy, 100 g białego chudego twarogu, garść szpinaku, słodka, wędzona papryka
Przygotowanie:
Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok. Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia. Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy. Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 – 15 minut. Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.
Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.