Zdrowe, roślinne menu. Wegańskie burgery, wrapy i bowle - nie tylko dla wegan. Krowarzywa zaprasza

Czytaj dalej
Ula Sobol

Zdrowe, roślinne menu. Wegańskie burgery, wrapy i bowle - nie tylko dla wegan. Krowarzywa zaprasza

Ula Sobol

Krowarzywa to nowy punkt kulinarny na gastronomicznej mapie Rzeszowa, który specjalizuje się głównie w wegańskich burgerach. Przytulny, mały lokal przyozdobiony designerskimi plakatami znajduje się przy ul. Matejki 6 a i został otwarty 17 marca 2018 roku. – Pierwszy lokal Krowarzywa został otworzony w 2013 roku w Warszawie, a teraz chcielibyśmy być we wszystkich większych miastach Polski. Dziś Krowarzywa oprócz Warszawy jest jeszcze w Krakowie, Białymstoku, Toruniu, Gdańsku, Wrocławiu i w Rzeszowie – opowiada Krzysztof Bożek, współwłaściciel Krowarzywa. – Nasza kuchnia oparta jest głównie na burgerach wegańskich, których główne składniki to m.in. z kasza, ciecierzyca i warzywa.

Jednym słowem zdaniem mięso wołowe zostało zastąpione tutaj kaszą jaglaną, ciecierzycą, tofu i warzywami. To dobre i niedrogie burgery, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Popularnym burgerem w Krowarzywa jest Jaglanex (12,50 zł) burger z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i dyni. - Nasz bestseller Cieciorex (15,50 zł), mamy też Warzywex (15,50 zł) i Tofex (16,50 zł) – wylicza Krzysztof Bożek.

Krowarzywa proponuje zdrowe roślinne menu. Oprócz burgerów są też wrapy i bowle - sałatki wegańskie. – U nas kotleta można zamówić na trzy sposoby: burger, wrap (w tortilii jasnej lub ciemnej) lub bowl - sałatka. Do tego serwujemy zawsze sosy. - Wszystko to przygotowane z pasją, w oparciu o świeże i sezonowe składniki, a do tego w ekologicznych opakowaniach – zapewnia Krzysztof Bożek.

Atutem Krowarzywa jest również bardzo sympatyczna i uśmiechnięta załoga za ladą.

Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku, w godz. 12 -21, w piątki oraz soboty, od godz. 12 do 22 i w niedzielę, od godz. 12 do 19. Wkrótce planowane są również zamówienia na dowóz.

Ciekawostką jest fakt, że do Krowarzywa można wpaść ze swoim pupilem.

Smufi – koktajl warzywno – owocowy z superfoods

Składniki:
banan,
gruszka,
szpinak,
młody jęczmień.

Wykonanie:
Do blendera włożyć wszystkie składniki, dolac pół szklanki wody mineralnej i zmiksować.

Życzymy smacznego!

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.