"Wesele" - restauracja z widokiem na Starówkę Rzeszowa

Czytaj dalej
Ula Sobol

"Wesele" - restauracja z widokiem na Starówkę Rzeszowa

Ula Sobol

Restauracja Wesele znajduje się w samym centrum rzeszowskiego Rynku, przy ul. Kopernika 12 w pięciogwiazdkowym hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie. Restauracja usytuowana jest na pierwszym piętrze skąd można podziwiać całą Starówkę Rzeszowa. Przytulne wnętrza przystrojone są regionalnymi motywami, które przybliżają dziedzictwo tradycji i kultury Podkarpacia. A ze ścian spoglądają na gości obrazy Artura Kardamasza.

Restauracja Wesele serwuje tradycyjną kuchnię regionalną połączoną z kuchnią międzynarodową w nowoczesnym wydaniu – Ale oprócz np. tradycyjnego żurku można skosztować u nas również smacznych krewetek – zapewniają Marcin Dudkowski i Robert Michałek, kucharze w kuchni w Hotelu i Restauracji Bristol w Rzeszowie. – Chociaż w większości nastawieni jesteśmy na region i na tradycję. Mamy również swojego piekarza, który specjalnie na potrzeby restauracji przygotowuje świeże i smaczne pieczywo.

Kucharze wkładają dużo serca, aby wszystkie proponowane dania nie tylko dobrze smakowały, ale i też ładnie wyglądały.

W restauracji można zjeść duet z kaczki podany z pierogiem ruskim i puree buraczanym, skoki z królika podane z puree ziemniaczanym młodymi warzywami, szpinakiem i sosem śmietanowym.

Wśród deserów króluje fondant czekoladowy z lodami waniliowymi i owocami.

Mocną stroną restauracji są również zupy. - Szczególnie polecam krem z pieczonych buraków z sałatką z buraków i serem kozim i zupę rakową z kluseczkami i koperkiem – wylicza Marcin Dudkowski.

Atutem restauracji oprócz smacznego jedzenia jest wysoko wykwalifikowany personel, który zapewnia szybką i profesjonalną, oczywiście z uśmiechem na twarzy, obsługę.

- Stawiamy na świeżość, jakość oraz profesjonalną obsługę – zapewniają Marcin Dudkowski i Robert Michałek. - Bazujemy na świeżych produktach, ziołach, warzywach oraz owocach.

Restauracja posiada otwartą kuchnię dzięki temu goście widzą, jak pracują kucharze oraz na jakim etapie jest wybrane przez nich danie.

W restauracji Wesele obywają się również cyklicznie wieczory tematyczne. Każde ze spotkań poświęcone jest innej kuchni świata. Wieczory tematyczne to przede wszystkim smaczna, autentyczna kuchnia. Przygotowywane są przystawki, dania główne oraz desery charakterystyczne dla danego regionu, które podawane są w formie bogatego bufetu. Spotkaniom towarzyszą również pokazy live cooking – jedno z dań przygotowywane jest na przez kucharza na oczach gości.

Gicz z dzika

Składniki na 4 porcje :
- Gicz z dzika 4 sztuki,
- warzywa korzeniowe (marchew, seler ,pietruszka) po 0.15 kg = 0.45,
- cebula biała 2 sztuki,
- czosnek,
- wino czerwone wytrawne 0.3 l,
- świeże zioła (tymianek ,rozmaryn),
- bulion około 2 l.

Składniki kasza gryczana:
- kasza gryczana 0.3 kg,
- ser mascarpone 0.05kg,
- sok z buraka (w domu możemy użyć gotowego koncentratu buraczanego), dodajemy według uznania,
- przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Warzywa wiosenne:
- mini marchew,
- mini cukinia,
- groszek cukrowy,
- brokuł,
- sól ,cukier ,pieprz, masło.

Wykonanie :

Gicz z dzika marynujemy w soli pieprzu ziołach i warzywach i odkładamy na 24 godz do lodówki .
Zamarynowane mięso oprószamy w mące i obsmażamy .Następnie mięso układamy w garnku i dodajemy pozostałą marynatę z warzyw i ziół którą zalewamy czerwonym winem i bulionem .
Dusimy na małym ogniu do miękkości (około 3- 4 godzin).
Gotowe mięso wyjmujemy z garnka . Pozostały wywar cedzimy i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu i zaciągamy go masłem
Kaszę gryczaną gotujemy z przyprawami. Po ugotowaniu kaszy dodajemy serek mascarpone i sok z buraka .
Młode warzywa blanszujemy i dodajemy masło.

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.