Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Słynna golonka podkarpacka z Pilzna znakiem firmowym „Taurusa”

Czytaj dalej
Ula Sobol

Słynna golonka podkarpacka z Pilzna znakiem firmowym „Taurusa”

Ula Sobol

Pierwszy bar „Taurus” powstał w 1993 roku pod siedzibą firmy „Taurus” w Pilznie. Na chwilę obecną istnieje 16 barów. – Nasze bary słyną przede wszystkim z golonki – mówi Marzena Pędras, kierownik jednego z barów „Taurus”.

Ale firma „Taurus” słynie nie tylko z golonki, ale również z innych wyrobów mięsnych i garmażeryjnych produkowanych w większości wg tradycyjnych receptur. - Nasze bary słyną także z żurku robionego na zakwasie według tradycyjnej receptury – dodaje Marzena Pędras, kierownik jednego z barów „Taurus”. Taki żurek, jaki serwowany jest w barach „Taurus” gotowała jeszcze mama Stanisławowi Jaroszowi, prezesowi firmy „Taurus”.

Firma „Taurus”, którą Stanisław Jarosz zarządza od 1989 roku, ma na swoim koncie wiele cennych nagród i wyróżnień. 15 produktów firmy „Taurus” zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2006 r. pierogi z borówkami pilzneńskie otrzymały Złoty Medal na Targach Zdrowej Żywności w Tarnowie.

12 produktów wędliniarskich są uhonorowane godłem promocyjnym Teraz Polska. Godło to posiadają również wszystkie produkty garmażeryjne, które produkowane są w zakładzie w Tuchowie. Taurus na swoim koncie ma również pięć „PEREŁ” (w latach 2007, 2008, 2010, 2011, 2016) – za szynkę swojską pilźnieńską, golonkę podkarpacką, pasztet pieczony z dziczyzną, kiełbasę swojską pilzneńską i gołąbki podkarpackie. W 2011 i 2012 roku cztery produkty „Taurusa” uzyskały znak „Poznaj Dobrą Żywność”, a kiełbasa swojska pilzneńska otrzymała znak „Jakość Tradycja”.

Dziś pan Jarosz zarządza dużym zakładem, zatrudniającym 560 osób, z siecią 16 barów firmowych, z których większość usytuowana jest przy autostradach. Posiada 3 motele, 1 hotel oraz karczmę „Dolina Pstrąga” wraz z hotelem. Firma swoje produkty sprzedaje w 10 sklepach firmowych i 2 hurtowniach.

Bary „Taurus” cieszą się dużym zainteresowaniem wśród klientów. – Naszymi klientami są całe rodziny, które przychodzą do nas na rodzinne obiady” – opowiada Marzena Pędras, kierownik jednego z barów „Taurus”. – Każdy bar posiada zaplecze, gdzie można w spokoju usiąść i zjeść. Mamy też bufety sałatkowe w każdym barze, które cieszą się dużym zainteresowaniem.

- Nasze produkty i półprodukty są bez konserwantów – opowiada Marzena Pędras, kierownik jednego z barów „Taurus”. – Mamy przede wszystkim dobrej jakości mięso, świeże, nie mrożone, pochodzące z macierzystego zakładu w Pilznie. Każda potrawa przygotowywana jest na miejscu ze świeżych produktów.

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.