Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Restauracja KUK NUK - autorska kuchnia Macieja Stankiewicza [KULINARNA MAPA RZESZOWA]

Czytaj dalej
Ula Sobol

Restauracja KUK NUK - autorska kuchnia Macieja Stankiewicza [KULINARNA MAPA RZESZOWA]

Ula Sobol

Kulinarna Mapa Rzeszowa to projekt, w którym chcemy pokazać mieszkańcom Rzeszowa i regionu miejsca ze smaczną kuchnią.

W rogu rzeszowskiego Rynku, pod adresem Jana Matejki 4, mieści się KUK NUK – restauracja z nowoczesną, autorską kuchnią szefa Macieja Stankiewicza, przygotowywaną wyłącznie w oparciu o świeże, regionalne produkty z Podkarpacia. Od 2014 roku kusi gości nieoczywistymi połączeniami smaków, zaś nowoczesne próżniowe gotowanie w niskich temperaturach w technologii sous-vide to najlepsza wizytówka i znak firmowy restauracji. Jako jedyna na rzeszowskim Rynku posiada również grilla opalanego węglem.

- Zaletą gotowania sous-vide jest uzyskanie wyjątkowo delikatnego smaku potraw przy zachowaniu pełnej wartości odżywczej produktów oraz witamin i mikroelementów. Z kolei dzięki technice przygotowania mięs na prawdziwym grillu opalanym węglem drzewnym nasze m.in. burgery nabierają niepowtarzalnego aromatu - mówi Maciej Stankiewicz, szef kuchni w restuaracji KUK NUK. – Ponadto, mamy mnóstwo pomysłów, których nie da się zamknąć w jednej karcie. Dlatego w każdy piątek do wyczerpania zapasów serwujemy „Weekendowe Specjały”, zupełnie nowe dania którymi co tydzień zaskakujemy naszych gości. Oni nie mają szansy się z nami znudzić.

Mieszkańcy Rzeszowa znają już dobrze resturację KUK NUK.

- Stworzyliśmy przytulne miejsce, gdzie przy dobrym burgerze, solidnym steku czy pysznym makaronie można spotkać się z rodziną i przyjaciółmi – dodaje Magdalena Delmaczyńska, właścicielka restauracji. – Oblężenie przeżywamy również podczas dużych wydarzeń odbywających się w naszym mieście, jak międzynarodowe zawody sportowe, konferencje czy kongresy. KUK NUK to także mix wspaniałych ludzi, których zatrudniamy. Dzięki nim restauracja ma swój niepowtarzalny klimat.

Pierś z kaczki w sosie porzeczkowym

Składniki:
2 piersi z kaczki (około 400 g),
masło (100 g),
zioła: tymianek, rozmaryn, czosnek.

Sos:
czarna porzeczka (200 g),
cukier (50 g)
wino czerwone (100 ml).

Wykonanie:

Piersi oczyścić, naciąć skórę , przyprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Na zimną patelnię kładziemy piersi od strony skóry, obsmażymy na złot, aby wytopił się tłuszcz oraz zamknęły pory mięsa. Obracamy i robimy z drugiej strony to samo. Następnie dodajemy na patelnię 50 g masła, zioła, czosnek, smażymy kaczkę 3-4minut polewając ją cały czas tym tłuszczem z patelni.

Zdejmujemy patelnię z ognia i całą patelnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego 180 stopni C na 13minut. (pod warunkiem, że mamy patelnię stalową, w innym przypadku przekładamy całość z patelni do naczynia żaroodpornego). Przygotowujemy w międzyczasie sos porzeczkowy: do rondla wrzucamy porzeczkę i cukier. Chwile gotujemy i dodajemy wino. Gdy sos w rondlu zredukuje się o połowę zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy 50g zimnego masła i "wkręcamy je" w sos, aby całość zgęstniała.

Można podać kaczkę z kopytkami i buraczkami

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.