Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Restauracja Konfitura - kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu

Czytaj dalej
Ula Sobol

Restauracja Konfitura - kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu

Ula Sobol

Restauracja Konfitura znajduje się przy ul. Juliusza Słowackiego 8 w Rzeszowie, w pobliżu rzeszowskiego ratusza. I chociaż istnieje od września 2013 roku ma mnóstwo stałych klientów.

– To kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. – podkreśla Ireneusz Stachaczyński, właściciel Restauracji Konfitura z Rzeszowa. –Marzył mi się ciepły, domowy lokal z dobrą energią i aurą. I mam nadzieję, że takim właśnie miejscem jest nasza restauracja. Konfitura przepełniona jest atmosferą bezpretensjonalnej elegancji i spokoju. Przekraczając nasz próg spodziewaj się, że znajdziesz się w miejscu wyjątkowym będącym efektem nowoczesnego, ale i pełnego szacunku podejścia do tradycji restauratorskich.

Właściciel podkreśla, że w Restauracji Konfitura kucharze korzystają z lokalnych produktów, które starają się podawać w bardziej nowoczesny sposób m.in. burger w proziaku z konfiturą z czerwonej cebuli podawany z frytkami i surówką, wątróbka wiśniowa podawana z prażonymi jabłkami z domowej spiżarni czy tatar z podkarpackiej polędwicy wołowej z wielkim żółtkiem na bogato.

Kucharze m.in. Jarosław Lewandowski i Mariana Mikołajczuk przy użyciu najlepszej jakości składników i wypracowanych latami technik kreują oni prawdziwe rarytasy, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

- Restauracja Konfitura to nie tylko schabowy z kapustą – uśmiecha się właściciel Restauracji Konfitura. – U nas kuchnia polska wróciła naprawdę do łask i nie mamy się czego wstydzić.

Flagowym deserem, którym szczyci się Restauracja Konfitura jest suflet z czarną duszą podawany z konfiturą malinową . – To doceniamy i uwielbiamy przez klientów – dodaje z uśmiechem właściciel restauracji.

- O charakterze restauracji decyduje nie tylko kuchnia, ale także wystrój. Tutaj również pełnymi garściami czerpiemy z dziedzictwa historycznego – wnętrza Konfitury to gustowne nawiązania do twórczości Stanisława Wyspiańskiego, okraszone nutą lokalnych sentymentów. Wyrażają się one głownie przez odwołanie do Wandy Siemaszkowej i Podkarpacia – opisuje Ireneusz Stachaczyński.

W Restauracji Konfitura serwowane są również wina z winnicy „Jasiel” w Jaśle. - Z radością zapraszamy do spróbowania win z naszego regionu.
Przekonacie się, że podkarpackie słońce nie jest gorsze od francuskiego czy włoskiego – mówi właściciel Restauracji Konfitura.

Przepis na tatara:

Składniki:

- 100 g polędwicy wołowej (najważniejszą rzeczą potrzebną do przyrządzenia pysznego tatara jest dobrej jakości mięso. Nie miej ważna jest świeżość mięsa dlatego upewnijmy się przed zakupem czy polędwica nie ma więcej niż 2 dni),
- przyprawy: sól, pieprz i oliwa (może być smakowa, np. truflowa lub pieprzowa),
- musztarda (jeśli lubicie musztardę to też będzie dobrym akcentem smakowym),
- 20 g ogórka konserwowego,
- 20 g pieczarek konserwowych,
- 20 g czerwonej cebuli,
- 20 g białej cebuli,
- żółtko (niektórzy używają żółtek jaj przepiórczych),
Dodatkowo: Można również pokusić się o bardziej wyszukane dodatki, np. marynowane kurki.

Wykonanie:

Polędwicę wołową starannie siekamy. Mięso doprawiamy od razu lub robimy to na talerzu. Do tatara potrzebujemy ogórka konserwowego, pieczarki konserwowej, czerwonej i białej cebuli, które również drobno siekamy. Dodatki układamy obok uformowanego mięsa na talerzu lub mieszamy z mięsem od razu. Tatar nie obejdzie się bez żółtka jajka. Jeśli doprawiamy tatara od razu przy jego przygotowaniu to dodajemy też żółtko, jeśli nie, zostawiamy je na talerzu.

Voila! Tatar gotowy.

----------
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.