Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Parole Art Bistro - nowa restauracja w Teatrze im. Wandy Siemaszkowej

Czytaj dalej
Ula Sobol

Parole Art Bistro - nowa restauracja w Teatrze im. Wandy Siemaszkowej

Ula Sobol

Parole Art Bistro to nowa restauracja zlokalizowana przy ul. Sokoła 7. Loftowe wnętrze, połączone z francuskimi dodatkami kusi nietuzinkowością, a niepowtarzalna atmosfera wywołuje uzależniającą chęć powrotu. A skąd wzięła się nazwa lokalu? – Parole, parole, parole…parole, parole, parole… melodia przyjemna dla ucha i serca, europejska kuchnia inspirowana Francją, wina pozwalające uwolnić słowa oraz sztuka stanowiąca dopełnienie całości – wyjaśnia Adam Rajzer, właściciel restauracji.

- Parole Art Bistro to miejsce, które pozwoli spotkać wyjątkowych ludzi i przenieść się w inny wymiar kulinarnej i kulturalnej przyjemności.

Bistro wyróżnia nie tylko smaczna kuchnia, ale także lokalizacja w Teatrze im. Wandy Siemaszkowej co umożliwia bezpośrednie przejście z Parole do teatru.

Ta jedyna restauracja w Rzeszowie oferuje świetną alternatywę organizacji spotkania firmowego połączonego z wyjściem w stronę kultury – Z racji położenia w Teatrze im. Wandy Siemaszkowej łączymy doznania kulinarne z kulturalnymi – podkreśla Adam Rajzer. - W Foyer Teatru oraz przestrzeni Restauracji odbyła się już wystawa prac znakomitego artysty Juliusza Joniaka. W lutym planowana jest wystawa malarstwa Jana Szancenbacha, byłego rektora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.

- Parole Art Bistro powstało z połączenia pasji do gotowania i sztuki. Charakteryzuje nas nowoczesna kuchnia o dużym wpływie kuchni francuskiej – opowiada Kinga Kustra – Przybysz manager restauracji.

Specjalności restauracji to m.in.: zupa cebulowa z serem gruyere, rybna bouillabaisse z szafranem i omułkiem, tatar wołowy ze szpikiem kostnym i polanym roquefortem, duszone mule po marynarsku, pikantne krewetki z chorizo i sosem pomidorowym, oraz parfait z koziego twarogu z truskawką i szpinakiem.

Dania główne takie jak filet z kaczki ze skórką pomarańczy, z ciastem marchewkowym i sosem jabłkowo-waniliowym czy polędwica wołowa ze smażoną brukselką i puree ziemniaczanym z oliwą truflową oraz popisowe desery cukierników: torcik czekoladowy z pistacjami i ptasim mleczkiem i mus chałwowy z lodami malibu, migdałami i wiśniami.

W Parole Art Bistro organizujemy wydarzenia okolicznościowe, biznesowe oraz rodzinne, a także wieczorki tematyczne z muzyką na żywo i specjalną dedykowaną na dany wieczór kuchnią m.in. klezmerski, francuski, argentyński i jazzowy. W sezonie letnim uruchamiamy rejs po zalewie Wisłoka „Lato z Parole”, zakończony kolacją.

- Zasmakuj w sztuce – to hasło przewodnie Parole Art Bistro. Zapraszamy! – dodaje z uśmiechem Kinga Kustra – Przybysz.

Przepis na mule

Składniki:

- Szalotka (1 sztuka),
- czosnek (1 ząbek),
- olej (10 ml),
- mule (300 g),
- białe wino (50 ml),
- masło (40 g)
- natka pietruszki (według uznania).

Wykonanie:

Skorupki muli umyć i dokładnie oczyścić (otwarte lub pęknięte wyrzucić). Szalotkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mule i wino, a następnie przykryć i dusić 2-3 minuty. Wszystkie skorupki, które się otworzyły wyłożyć na talerz natomiast te, które pozostały zamknięte wyrzucić. Wywar wstawić z powrotem na ogień, gotować 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia, dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.Mieszać do momentu rozpuszczenia się masła. Polać wszystkie mule powstałym sosem.

Bon Apetit!

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.