Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Osteria Bellanuna pierwsza w regionie rodzinna restauracja we włoskim stylu

Czytaj dalej
Ula Sobol

Osteria Bellanuna pierwsza w regionie rodzinna restauracja we włoskim stylu

Ula Sobol

Osteria Bellanuna znajduje się przy ul. Stanisława Moniuszki 4 w Rzeszowie. To przytulna i elegancka, restauracja, która istnieje od 2015 roku. - Bellanuna jest pierwszą w regionie Osterią, czyli rodzinną restauracją we włoskim stylu, proponującą swoim gościom smaki wydobyte z włoskich oraz lokalnych produktów – opowiada Adam Rajzer, właściciel restauracji Osteria Bellanuna.

Restauracja serwuje wyśmienitą wołowinę z bydła mięsnego rasy piemontese, jednej z najlepszych ras bydła na świecie, której kolebką są północno – zachodnie Włochy.

- Dodatkowe walory mięsa to: niska zawartość tłuszczu oraz niska kaloryczność, bardzo niska zawartość cholesterolu, porównywalna do ryb, wysoka wartość biologiczna, dzięki zawartości białka i innych wartości odżywczych. Jest to wołowina o wyjątkowej smakowitości, na którą wpływa również zapach mięsa – opowiada Maciej Kurcz, szef kuchni restauracji Osteria Bellanuna.

- Wiernym towarzyszem serwowanych potraw jest wino, którego wybór dopasowujemy do smaków oraz oczekiwań naszych gości. Smakoszy piwa ucieszy natomiast obecność unikalnego Grimbergena

– podkreśla Adam Rajzer.

Specjalności restauracji to m. in.: Pomodoro di Parma (pomidor, szynka dojrzewająca, mozarella, bakłażan, ser grana padano, bazylia), Gnochi ala Barbabietola (włoskie kopytka buraczane, szpinak, sos lazurski, seler naciowy), Tortelloni Zuca e Gamberi (makaron tortelloni czarne, krewetki, dynia, marchew, pietruszka, pomarańcza), Fettuccine al Tartufo (makaron fettuccine, boczek, borowiki, grana padano, ser lazur, olej truflowy).

Dania główne takie jak: Filetto di Tonno (stek z tuńczyka, trawa cytrynowa, brzoskwinia, cebulka, koper włoski), Anatra All’ Arancia (kaczka, kalafior, jabłko, pomarańcza), Bistecca (polędwica wołowa z rasy piemontese, ziemniak, por, boczniak, puree chilli).

Wśród deserów króluje Tortino al. Cioccolato (fondant czekoladowy, toffe, lody), Toffiko (mascarpone, amaretto, jaja, czekolada biała, wanilia, cynamon), Panacotta alla Fragola e Menta (pannacotta, truskawaka, granat, mięta, sorbet).

- Spełniając własne marzenia, proponujemy naszym gościom to, co sami pokochaliśmy: kulinarne podróże, włoskie krajobrazy, wyborne wino i piękną muzykę oraz sztukę – podkreśla Adam Rajzer właściciel.

Eleganckie i przestronne wnętrze profesjonalna obsługa i doskonała muzyka pozwolą nie tylko dobrze zjeść, ale także wypocząć.

Przepis na Risotto alla milanese

Składniki:

Wykonanie:

Kość szpikową namoczyć w wodzie dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wydrążyć 20 g szpiku z kości. Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać szafran. Bulion podgrzewać cały czas uważając żeby się nie zagotował. Rozgrzać 40 g masła na patelni. Dodać szpik, a następnie drobno pokrojoną cebulę szalotkę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać odmierzony ryż, ciągle mieszając podsmażać. Zalać winem i odparować, następnie podlewać szafranowym bulionem tak aby ryż cały czas się gotował aż zmięknie. Na koniec dodać drugą porcję masła, starty ser grana padano. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Jako że szpik wołowy ma specyficzny smak i aromat, risotto można przygotować z pominięciem szpiku.

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.